sobota, 31 sierpnia 2013

Szpinakowe ciasto


SZPINAK..... Dla jednych koszmar z dzieciństwa,  dla drugich bezcenne źródło witamin i składników mineralnych. Ja osobiście staram się odkryć na nowo to warzywo I sporo z nim eksperymentuję. Serwowałam już pierogi ze szpinakiem, naleśniki z farszem szpinakowym, zapiekanki, makaron. Wszystkie te potrawy smakowały wyśmienicie. Dzisiaj nadeszła pora na szpinakowy deser.  Będzie to ciasto, na które przepis dostałam od przesympatycznych Pań z urzędu w którym odbywałam praktyki. Wszystkie Panie podkreślały, że ciasto to jest nie tylko przepyszne, ale przede wszystkim  łatwe w wykonaniu, a przy okazji bardzo efektowne....gdyż można pozytywnie zaskoczyć gości, którzy na pewno nie będą spodziewać się szpinaku na deser :)

Składniki:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- 25 dag odmrożonego i dobrze odciśniętego szpinaku
- 500 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
Jajka i cukier ubić na sztywno, następnie dodać zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i szpinak. Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec 30 min w temperaturze 180 st. Kiedy minie 30 min nie od razu wyciągamy ciasto z piekarnika, najpierw robimy test "suchego patyczka", gdyż może się okazać, że nasze ciasto potrzebuje jeszcze kilka minut (10- 15) spędzić w piekarniku. Wszystko zależy od tego czy szpinak jest świeży czy mrożony, a jeśli mrożony to czy w kawałkach czy rozdrobniony. Po wyciągnięciu i ostudzeniu odciąć wierzch ciasta. Wyłożyć bitą śmietanę (ubić śmietanę z cukrem pudrem i rozpuszczoną w 4 łyżkach wrzątku żelatyną) i posypać pokruszonym wierzchem ciasta.




środa, 28 sierpnia 2013

Sposób na leczo

Warto o sobie przypomnieć raz na jakiś czas;P Dzisiaj chcę Wam zaproponować leczo, do którego użyłam wyłącznie warzyw wyrosłych na działce moich rodziców. Nawiasem mówiąc uwielbiam tę porę lata, kiedy z ogródka nie wychodzi się z pustymi rękoma, a gdy nie ma się pomysłu na obiad wystarczy spojrzeć w około....

Składniki:
- 1 średnia cukinia zielona
- 1 średnia cukinia żółta
- 2 papryki czerwone (ja miałam takie wielkości pięści)
- 1 papryka żółta
- 4 pętka kiełbasy
- 1 cebula czerwona
- 1/2 cebuli zwykłej
- przyprawy (sól, pieprz)
- kawałeczek papryczki chilli
- ile kto lubi pomidorów

Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę i kiełbasę. Następnie dodajemy  pokrojoną w kostkę cukinię i papryki. Patelnię przykrywamy pokrywką i czekamy aż warzywa się uduszą. Kiedy cukinią będzie już miękka wrzucamy pokrojone w łódeczki pomidory i znowu przykrywamy, aby puściły soki. Całość doprawiamy przyprawami.



piątek, 2 sierpnia 2013

Muffiny podwójnie czekoladowe

Wypieków ciąg dalszy... tym razem przyszła kolej na muffiny. Kiedyś już dzieliłam się z Wami przepisem na czekoladowe babeczki, które kiedy tylko pojawią się na stole znikają w mgnieniu oka. Dzisiaj jednak wypróbowałam nowy, znaleziony TUTAJ przepis.

Składniki:
- 300 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 30 ml kwaśnej śmietany
- 150 g cukru
- 120 g masła
- 1/2 tabliczki czekolady
- powidła lub dżem lub świeże owoce

Wykonanie:
Nagrzewamy piec do 190 st i wykładamy foremki papilotkami. Następnie zaczynamy przygotowywać ciasto. Miksujemy jajka z cukrem i z cukrem wanilinowym, następnie dodajemy śmietanę. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę) i stopniowo dodajemy do zmiksowanej masy. Na końcu ciasto łączymy z roztopionym masłem i posiekaną czekoladą. Wypełniamy foremki ciastem wkładając do środka powidła lub owoc- malinę, jeżynę, truskawkę. Muffiny pieczemy przez 35-40 min.