niedziela, 19 stycznia 2014

Owocowe tarteletki z budyniem

Przy niedzieli można poszaleć i zjeść coś wyjątkowego. Podzielę się z Wami moimi tarteletkami z budyniem i owocami :) Musicie mi uwierzyć na słowo, że są, a raczej były wyborne!!!
Najlepsze jest to, że możemy je upiec w dowolnej, wolnej chwili schować do pudełka i wyciągnąć w odpowiednim momencie. Idealny sposób na poczęstunek dla niespodziewanych gości :)

Składniki na ciasto:
- 30 dag mąki 
- 20 dag margaryny
- 10 dag cukru 
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Wykonanie:
Na stolnicy wysypujemy mąkę, robimy w środku dziurę do której wbijamy jajka. Kroimy w kostkę miękką margarynę i dokładamy razem z cukrem do mąki z jajkami. Wszystko najpierw tniemy za pomocą noża (tak żeby składniki wstępnie się połączyły), a następnie ugniatamy ciasto dłonią. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie odrywamy po kawałku ciasta i wykładamy nim foremki do tarteletek. Musimy uważać, aby ciasta nie było zbyt dużo, bo za bardzo nam wyrośnie i nie będzie można w środku ułożyć owoców. Możemy też wysypać dno wyłożonej ciastem foremki ziarnami grochu, żeby ciasto nie wyrosło. Gotowe foremki układamy na blaszce i wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 180 st na 10- 15 min.  Po upieczeniu wyciągamy tarteletki z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.


Składniki do dekoracji:
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
- 1 szklanka mleka
- 1 kiwi
- 1 banan
- 4 mandarynki
- 3 plastry ananasa
- ziarna granatu
- śmietana 36%
- 4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Owoce obieramy, kroimy według uznania. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu- odstawiamy do wystygnięcia, a śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
Po ostudzeniu nakładamy po 1,5 łyżki budyniu do tarteletek i dekorujemy owocami oraz bitą śmietana.

Motto dzisiejszego dnia już jest.....


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz