czwartek, 15 maja 2014

Desery bez pieczenia ciąg dalszy- truskawkowy serniczek na biszkoptach

 Kolejna propozycja dla tych, którzy nie posiadają piekarnika lub po prostu nie chcą go włączać w ramach oszczędności. Przygotowanie ciasta zajęło mi dosłownie 30 min ze stoperem w ręku. Po zrobieniu powędrowało do lodówki i po 20 min można było już się nim delektować.

Składniki:
- 1 opakowanie biszkoptów
- 300 g serka naturalnego
- 1 łyżka żelatyny
- 300 g truskawek
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej 
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 1/2 opakowania śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Zaczynamy od umycia truskawek, osuszamy i kroimy w kostkę (ostawiamy kilka sztuk do dekoracji). Serek naturalny przekładamy do miski, dodajemy do niego 2 i 1/2 łyżki cukru pudru oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, dokładnie mieszamy, możemy użyć do tego miksera. Po połączeniu składników dodajemy do serka 3/4 pokrojonych truskawek. Dno pojemnika, w którym przygotujemy ciasto wykładamy biszkoptami nakładamy na nie serek z truskawkami, na serek układamy znowu biszkopty, które uprzednio zanurzyliśmy w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie. Wierzch ciasta oblewamy stężałą truskawkowa galaretką. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 20 min, podajemy z truskawkami i kleksem bitej śmietany.



PS. Już jutro zaczyna się V półfinał BlogerChefa, w którym będę miała okazję uczestniczyć! Szykuje się świetna kulinarna przygoda wśród ciekawych ludzi:) Jeśli chcecie się dowiedzieć więcej o konkursie zajrzyjecie na: https://www.facebook.com/blogerchefpl

poniedziałek, 12 maja 2014

Grillowe szaleństwa,

Rozpoczął się dla mnie intensywny czas. Za mną już wycieczka do Wrocławia, na którą wybrałyśmy się z dziewczynami z roku oraz wieczór panieński mojej sis. Z czystym sercem mogę powiedzieć, że w chwili obecnej jest 2:0 dla mnie. Przede mną jeszcze trzy wyzwania! Najbliższe to przymiarka u krawcowej, uwierzcie mi po weekendowym obżarstwie grillowym mogło przybyć tu i tam:) 

A co można podać na grilla, oj możliwości jest wiele. Na organizowanej przeze mnie imprezie można było znaleźć m.in szaszłyki, skrzydełka, grillowane rybki, sałatkę ze świeżych warzyw, wytrawne muffiny oraz tarty. Dużo pysznego jedzenia oraz szalone towarzystwo to przepis na udany wieczór i noc!

Szaszłyki:
Składniki na 15 sztuk:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- przyprawa do kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 cukinia
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula zwykła
- 25 dag pieczarek
- 20 dag pomidorków koktajlowych

Dodatkowo:
- 15 wykałaczek do szaszłyków


Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę oraz zapraw przyprawą do kurczaka, dodaj łyżkę oliwy oraz łyżkę musztardy francuskiej, dokładnie wymieszaj, zawiń miskę folią spożywczą i wstaw na 2-3 godz do lodówki. Papryki pokrój w kostkę, pieczarki obierz i przekrój na 2 (małe) bądź na 4 części. Cukinie pokrój w plastry, natomiast cebulę w ósemki. 
Na wykałaczkę nadziewaj wg własnego uznania po kolei wszystkie warzywa i kurczaka. Przygotowane szaszłyki ułóż na tackę, a następnie na ruszt grilla. Po ok. 30 min szaszłyki będą gotowe!


Sałatka grillowa:
Składniki:
- 1 sałata lodowa
- 1 sałata masłowa
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 puszki fasoli czerwonej
- 1 papryka czerwona

Sos: 
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- przyprawy (sól, pieprz)

Dodatkowo:
- garść ziaren słonecznika

Wykonanie:
Salaty umyj i posiekaj, pomidory, paprykę i ogórka pokrój, odcedź kukurydzę i fasolkę. Zmieszaj wszystkie warzywa i polej sosem (wymieszaj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu). Sałatkę posyp uprażonymi ziarnami słonecznika



PS. Był też tort panieński. Pyszny czekoladowy z malinowo- śmietanową masą!



sobota, 3 maja 2014

Szybki deser z masą kajmakową i herbatnikami

Trochę zaniedbałam się na blogu, niestety. Powodów jest kilka, ale nie chcę Wam tu smęcić. Wystarczy, że za oknem sytuacja nie napawa optymizmem. Jakoś tak smutno i szaro, a powinno być słonecznie i radośnie, dlatego warto sobie osłodzić popołudnie. Jeśli macie ochotę na szybki deser proponuję wyciągnąć z szafki szklanki, zaraz coś Wam pokaże. Maksimum słodyczy przy minimalnym wysiłku :)


Składniki na 2 porcje:
- 2 opakowania herbatników
- 1/2 opakowania masy kajmakowej
- 1/2 opakowania śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 listki mięty
- garść orzechów włoskich

Wykonanie:
Wystarczy w misce rozgnieść herbatniki dodać do nich masę kajmakową i wymieszać. Następnie ubić kremówkę z dodatkiem cukru pudru i ułożyć wszystko w szklance. 
Na spód kładziemy masę z herbatnikami, potem ubitą śmietanę, gdzieś do środka, między bitą śmietaną  wrzucamy część posiewnych orzechów, na wierzch dajemy koleją warstwę herbatników zmieszanych z masą kajmakową. 
Całość posypujemy orzechami i układamy listki mięty. 
Jeśli lubicie smak słodko- słony i posiadacie w domu krakersy, koniecznie użyjcie ich zamiast herbatników Dzięki nim deser zyska dodatkowych walorów smakowych, na prawdę warto spróbować :)




PS. Oprócz siedzenia przy komputerze, transkrybowania i pisania, na szczęście mam też chwile, w których mogę odpocząć i spędzić czas z ciekawymi ludźmi. Po długim spacerze z Angeliką, podczas którego zostało wyperswadowane mi to i tamto. Kolejnego dnia miałam  niebywałą okazję wybrać się na wycieczkę w bardzo miłym towarzystwie. Wycieczkę, która zakończyła się wejściem na dwa Kopce. Już od jakiegoś czasu myślałam o zwiedzeniu krakowskich kopców, ponieważ są to miejsca, z których można spojrzeć na otaczającą nas przestrzeń z zupełnie innej perspektywy, I muszę przyznać, że się nie zawiodłam widoki były cudowne! Moim zdaniem Kraków jest piękniejszy, kiedy patrzy się na niego z Kopca Kościuszki niż z Wieży Mariackiej, na którą miałam okazję wejść kilkakrotnie. Miasto to samo, ale całkowicie inne:)