sobota, 26 lipca 2014

Dla miłośników mięsa w słodkich odsłonach... miodowo-sezamowa pierś z kurczaka z surówką z ciętego selera i żurawiny

Sobotni obiad w niebanalnej odsłonie, efekt moich eksperymentów, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom miodu:)


Składniki:
- mała pierś z kurczaka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki sezamu
- przyprawy (sól, pieprz)
- 1 łyżka oleju do smażenia

Surówka:
- słoik ciętego selera
- 2 łyżki kukurydzy
-niepełna garść suszonej żurawiny
- kilka kropel soku z cytryny
- szczypta soli

Wykonanie:
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i zalewamy sosem miodowym (miód mieszamy z przyprawami i oliwą). Miskę wstawiamy na 10-15 min do lodówki, a następnie wrzucamy kawałki kurczaka na talerz wysypany sezamem, otaczamy je i kładziemy na rozgrzany olej. 
Po usmażeniu przekładamy kurczaka na talerz i podajemy z surówką (odcedzony seler mieszamy z kukurydzą, żurawiną, kropimy cytryną i doprawiamy solą).