piątek, 2 sierpnia 2013

Muffiny podwójnie czekoladowe

Wypieków ciąg dalszy... tym razem przyszła kolej na muffiny. Kiedyś już dzieliłam się z Wami przepisem na czekoladowe babeczki, które kiedy tylko pojawią się na stole znikają w mgnieniu oka. Dzisiaj jednak wypróbowałam nowy, znaleziony TUTAJ przepis.

Składniki:
- 300 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 30 ml kwaśnej śmietany
- 150 g cukru
- 120 g masła
- 1/2 tabliczki czekolady
- powidła lub dżem lub świeże owoce

Wykonanie:
Nagrzewamy piec do 190 st i wykładamy foremki papilotkami. Następnie zaczynamy przygotowywać ciasto. Miksujemy jajka z cukrem i z cukrem wanilinowym, następnie dodajemy śmietanę. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę) i stopniowo dodajemy do zmiksowanej masy. Na końcu ciasto łączymy z roztopionym masłem i posiekaną czekoladą. Wypełniamy foremki ciastem wkładając do środka powidła lub owoc- malinę, jeżynę, truskawkę. Muffiny pieczemy przez 35-40 min.


1 komentarz: