sobota, 25 maja 2013

Kawowe ciasto z mikrofali

Zanim przyjdzie wieczór warto skusić się na coś słodkiego. Kawowe ciasto podane z konfiturą porzeczkową potrafi osłodzić człowiekowi życie.

Składniki:
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki oleju
- 5 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej zaparzonej w niewielkiej ilości wrzątku

Wykonanie:
Mieszamy wszystkie składniki razem, ciasto wlewamy do miseczki i wkładamy do mikrofali. Pieczemy przez 5 min, w temperaturze 250 st.



5 komentarzy:

  1. Nie miałam miseczki, więc wlałam do kubka. Potwór wyrósł z niego pod sufit kuchenki mikrofalowej :) ale i tak pyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście można się przerazić szybkością wzrostu ciasta, które już po kilku sekundach sięga krawędzi miski:)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Moi drodzy - dopiero co kupialm mikrofalowke, nigdy nie mialam z tym urzadzeniem do czynienia i mam problem Jest to urzadzenie wielofunkcyjne - jest mikrofalowka, jest obieg powietrza i jest grill i sa laczone te rzeczy razem...dobrze ze tu podane jest w stopniach, bo moja tez ma stopnie,a nie waty( cos tam jest takiego wprawdzie podobno :) ) w ogole nie mam pojecia jak z tego urzadzenia korzystac i na razie sluzy mi tylko do odgrzewania potraw...a ostatnio jak upieklam ciasto w ustawieniu na obieg powietrza to sie robilo 35 minut i wyszedl zakalec i gniot... przypuszczam, ze jak tu podano w przepisie 5 minut to tylko mikrofalowka tu obowiazuje - bez grila :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, ja korzystałam z funkcji "Crips", która automatycznie przypisuje czas pieczenia 6min przy temp 250 st jednak ja go skróciłam tylko do 5 min :)

      Usuń
    2. w przepisach w ktorych użyto slowo mikrofalowka chodzi własnie o uzycie mikrofali- czyli musisz uzyć funkcji podanej w wattach -najlepiej max.moc ,termoobieg to wlączanie wentylatora i uzycie grilla ,ew,. jakichs combo-czyli lączenie mikrofali grilla .
      gotowanie czy pieczenie z uzyciem mikrofali trwa tak krotko ponieważ ciasto odparowuje w całej objetości a nie tylko przy powierzchni (możesz poczytac w wikipedii ).mikrofalami za to cięzko zrumienic ciasto,dlatego do tego celu dobrze użycgrilla ew, termoobiego,ale juz na koniec.

      Usuń