czwartek, 27 lutego 2014

Dzisiaj nie tylko tłusto, ale także słodko: truskawkowo- serowe ciasto na czekoladowych blatach

Od kilku dni męczy mnie nie takie małe przeziębienie, które odebrało mi jakiekolwiek chęci do życia, ale zdążyło chyba już przejść wszystkie fazy: zmęczenie, ból głowy, ból gardła, katar, kaszel, dlatego dzisiaj czekam na magiczne ozdrowienie. Mam wielką nadzieję, że do wieczora uda mi się postawić na nogi, bo nie wypada nie przyjść na przyjęcie urodzinowe Oli i Angeliki. Może w kuracji pomogą pączki, których niestety nie usmażę sama, ale na pewno wybiorę te najlepsze w pobliskiej cukierni oraz moje ulubione ciasto- truskawkowo-serowe, którego zapasy przywiozłam z domu! :)
Także ogłaszam wszem i wobec, że kuracja została rozpoczęła już od rana (oczywiście wszystko w granicach rozsądku, zapewniam) ! 


Składniki na 2 biszkopty:
- 4 jajka
- 3 łyżki wody przegotowanej zimnej
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-  3 łyżeczki cukru wanilinowego
- szczypta soli

 Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli oraz wodą na sztywną pianę. Cały czas mieszając dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao mieszamy razem w misce i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki używając łyżki bądź miksera nastawionego na małe obroty. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, które będą stanowiły spód i wierzch naszego tortu.
Pierwszą część wykładamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą tortownicę, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st i pieczemy przez 15 min. Po upieczeniu wykładamy ciasto od razu z tortownicy i kładziemy na ścierkę posypaną cukrem. To samo robimy z drugą częścią ciasta.


Składniki na mus truskawkowy:
- 450 g mrożonych truskawek
- 1 galaretki truskawkowe
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
Rozmrożone truskawki miksujemy za pomocą blendera z cukrem pudrem, następnie wlewamy do nich przygotowaną wcześniej galaretkę- musi być zimna. Opcjonalnie możemy dodać także żelatynę rozpuszczoną we wrzątku, także wystudzoną. Mus wlewamy do miski i czekamy aż stężeje. Będzie on stanowił pierwszą warstwę naszego ciasta. 

Składniki na masę serową:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g twarogu chudego
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki żelatyny
- 5 łyżek cukru pudru

Wykonanie:
Serek mascarpone i twarogu wrzucamy do miski i miksujemy na średnich obrotach. Mieszamy do momentu aż sery się połączą i zanikną grudki z twarogu. Następnie dodajemy cukier puder i jogurt naturalny. Na samym końcu wlewamy rozpuszczoną we wrzątku i ostudzoną żelatynę. Masę wstawiamy do lodówki na 15 min, aby nabrała gęstej konsystencji. Należy jednak pilnować, aby nie zastygła całkowicie, dlatego, co kilka minut zaglądamy do lodówki. 


Wykonane całości:
Jeden z wcześniej upieczonych biszkoptów kładziemy na spód blaszki następnie wykładamy całość musu truskawkowego, na mus kładziemy masę serową i zakrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch ciasta wylewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej całą tabliczkę czekolady mlecznej. Ciasto zakrywamy folią spożywczą i przechowujemy w lodówce. Najlepiej, aby przed podaniem postało w lodówce ok. 3-4 godz.

Inspiracja do ciasta znajduje się TUTAJ.




Ciasta przekładańce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz