środa, 19 lutego 2014

Podwieczorek na słodko- truflowe muffiny

Muszę przyznać, że orzechowe muffiny, które prezentowałam Wam w sobotę przeszły moje najśmielsze oczekiwania- świetnie smakują, spokojnie można je przenosić (w pudełku bądź w woreczku), nie są słodkie, a do tego te orzechy.... niebo w gębie!!!
A dziś zmierzę się z muffinami truflowymi- to coś dla osób lubiących "słodkie słodkości", chociaż postanowiłam zmniejszyć ilość cukru w cieście to i tak truflowe nadzienie robi swoje. Przepis, który mnie zainspirował znalazłam TUTAJ


Składniki ciasto:
- 10 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżki kakaa
- 25 dag mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 ml wody przegotowanej
- 2 łyżeczki syropu o smaku wanilii

Składniki masa truflowa:
- 1 tabliczka czekolady truflowej (90 g)
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
- 80 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki kakaa

Wykonanie:
Zaczynamy od masy truflowej. Do rondelka wlewamy kremówkę, dodajemy masło oraz połamaną czekoladę i kakao. Czekamy aż wszystkie składniki się połączą, co jakiś czas mieszamy zawartość rondelka. Gotową całość odstawiamy do ostygnięcia, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Z zastygniętej masy formujemy kulki, które posypujemy kakaem i wkładamy do zamrażalnika na 2 godz.

Masę na muffinki zaczynamy od utarcia za pomocą miksera masła z cukrem pudrem. Do masy maślanej dodajemy jajko oraz syrop o smaku wanilii. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakaomieszamy razem w misce. Nastawiamy mikser na małe obroty i po łyżce dodajemy składniki suche do masy. Na koniec strumieniem wlewamy wodę, jeśli jest potrzebne możemy wlać więcej. Masa powinna być gęsta (nakładamy ją łyżką do papilotek) lecz nie sucha.

Foremki na muffinki wyłożone papilotkami układamy na blaszce. Do każdej foremki nakładamy po 1,5 łyżki masy a następnie wciskamy w środek truflową kulkę. Muffinki pieczemy przez 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.



2 komentarze: