sobota, 8 lutego 2014

Karwanałowe drożdżowe przekąski


Jeśli przychodzą do Was goście i chcecie im przygotować coś ciekawego może skusicie się na karnawałowe przekąski z ciasta drożdżowego. Zamiast chipsów lub paluszków można poukładać takie oto cudeńska na talerzyku i patrzeć jak znikają :)


Przepis na ciasto drożdżowe znajdziecie TUTAJ.

Składniki do wypełnienia:
- papryka
- ogórki kiszone
- boczek/szynka/kabanos
- ser żółty w kawałku

Wykonanie: 
Gotowe ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Wzdłuż jednej krawędzi układamy składniki i zawijamy jak roladę. Składniki powinny być 2-krotnie owinięte ciastem. Następnie rulon tniemy na koreczki grubości ok. 5 cm i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Całość pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.




3 komentarze: