poniedziałek, 20 stycznia 2014

Wytrawne drożdżowe bułeczki

Ciasto drożdżowe to produkt, który każdy wspomina z sentymentem, bo przecież kto nie lubi drożdżówki z owocami zebranymi prosto z ogrodu w lecie posypanej kruszonką. Robię się głodna na samo wspomnienie i mam tylko jeden postulat: Chcę, aby już było lato!
Albo jeszcze jedno z moich ulubionych- drożdżowe chałki, które najlepiej smakują zaraz po wyciągnięciu z pieca, posmarowane masłem, a do tego kubek mleka.  To tylko dwie możliwości, a uwierzcie mi moja lista ulubionych drożdżowych wypieków jest dłuuga! Nie ważne czy na słodko czy na słono :) 
A Wy co najbardziej lubicie?  
 Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na wytrawne bułeczki, które można zajadać na śniadanie lub kolację, ale także spakować na uczelnię lub do pracy :) 


Składniki na ciasto drożdżowe:
- 40 dag letniego mleka
- 70 g roztopionego masła
- 1/2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 60 dag mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych
- przyprawy (papryka słodka, bazylia, oregano, pieprz)





Składniki do bułeczek:
- 1/2 słoiczka musztardy francuskiej
- 1/2 papryki
- kilka plastrów boczku
- kilka plastrów szynki
- 10 dag sera żółtego
- 5 ogórków kiszonych





Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w połowie letniego mleka. Resztę mleka mieszamy z masłem, cukrem oraz jajkami. Mąkę przesiewamy z solą i przyprawami do dużej miski i dodajemy zarówno rozpuszczone drożdże jak i mleko wraz z dodatkami. Całość zagniatamy aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Oprószamy wierzch ciasta mąką, przykrywamy ścierką kuchenną i odstawiamy do wystygnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 godz. (co jakiś czas sprawdzamy czy ciasto nie uciekło nam z miski). 


Gdy ciasto jest już gotowe dzielimy je na kilka części, wysypujemy blat stołu mąką i rozwałkowujemy poszczególne części na placki o grubości ok. 3-4 mm. Wykrawamy z ciasta za pomocą szklanki bądź foremek parzystą liczbę elementów. Na środek jednego elementu kładziemy kawałek boczku lub szynki, ogórka kiszonego oraz sera żółtego i łyżeczkę musztardy francuskiej przykrywamy go drugim elementem i zgniatamy rogi. 



Bułeczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem. Możemy także położyć na wierzch plaster sera żółtego. 
Bułeczki pieczemy w temperaturze 200 st przez 20- 25 min. Najlepiej jest zerknąć, co jakiś czas do pieca, żeby nie spiekły się za bardzo :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz