sobota, 18 stycznia 2014

Grillowana pierś z kurczaka plus ryż

Dziś na obiad grilowana pierś z kurczaka. Co prawda sezon grillowy jeszcze się nie rozpoczął i nie prędko się pewnie zacznie, ale warto w styczniu poczuć przynajmniej odrobinę lata, dlatego jeśli ktoś ma polecam wyciągnąć z szafki patelnię grillową i do dzieła.

Składniki:
- pierś z kurczaka
- woreczek ryżu
- oliwa 
- przyprawy do kurczaka
- marchewka
- 1/2 pietruszki
- kawałek selera

Wykonanie:
Pierś kroimy w plastry posypujemy przyprawami i polewamy odrobiną oliwy. Patelnię natłuszczamy i kładziemy na kuchenkę, aby się nagrzała. W tym czasie do garnka wlewamy wodę (możemy ją posolić) wysypujemy z woreczka ryż i wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Całość gotujemy przez ok. 11-15 min., o jakiś czas mieszając. Gdy patelnia będzie już nagrzana kładziemy na niej kawałki kurczaka. Grillowanie nie zajmuje więcej niż 10 min. 



3 komentarze:

  1. Widzę, że dieta odchudzająca trwa. Bardzo się cieszę i trzymam kciuki:)

    OdpowiedzUsuń