czwartek, 2 stycznia 2014

Maślane ciasteczka przekładane masą krówkową

Kilka dni temu (jeszcze w ubiegłym roku) obiecałam moim gościom, że podzielę się z nimi przepisem na maślane ciasteczka przekładane masą krówkową, Były to kolejne ciastka, które kusiły na świątecznym stole i nie wiedzieć dlaczego wyparowały jak kamfora już po dwóch dniach :)


Składniki:
- 20 dag miękkiego masła
- 5 dag cukru pudru
- 25 dag mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka kropel aromatu waniliowego
- puszka masy krówkowej
Wykonanie:
Za pomocą miksera ucieramy masło, cukier z aromatem z wanilii. Mi zajęło to ok. 7 min. Następnie do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną i zagniatamy całość ręką.
Wkładamy ciasto na 30 min do lodówki, aby odpoczęło. Po wyciągnięciu z lodówki odrywamy kawałek ciasta, wałkujemy na placek o grubości 4 mm (nie grubiej, gdyż ciastka będą składane). Ciasto może się kleić do wałka, więc albo cały czas posypujemy wałek w mące, albo wkładamy ciasto między dwa arkusze papieru do pieczenia. 
Wycinamy kółeczka za pomocą kieliszka lub literatki i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ciasteczka 20 min w temperaturze 180 st. Przed upływem czasu możemy zajrzeć do piekarnika i zobaczyć czy ciasteczka nie są zbyt spieczone, ja wolę takie jasne więc wyciągałam je troszkę wcześniej.
Po wyciągnięciu ciastka odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przekładamy masą krówkową. Gotowe ciastka możemy ozdobić czekoladą :)








2 komentarze:

  1. Nie dziwię się, że tak szybko wyparowały. Maślane ciasteczka są przecież znane i bardzo lubiane, ale z masą krówkową musiały smakować obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja kocham masę krówkową;)

    OdpowiedzUsuń