Słońce razi mnie po oczach :)... Nareszcie! Przez ostatnie dni było smutno, szaro dodatkowo nałożyło się dużo obowiązków i stałam się zbyt nerwowa. Dzisiaj wracam do równowagi z przepisem na cudownie pyszne serduszka i nie tylko, przekładane konfiturą malinową. Dwa ulubione składniki- maliny i kawa- połączone w jedno. Cóż może być piękniejszego?!:)
Do miski wsypujemy przesiane mąki, kakao, sól, cukier puder, kawę oraz pokrojoną w kostki margarynę, żółtka i śmietanę. Wszystko razem zagniatamy, gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 min do lodówki, aby odpoczęło. Po wyciągnięciu dzielimy je na kilka części i po kolei rozwałkowujemy każdą z nich wycinając wybrane kształty, w moim przypadku były to serduszka, kwiatuszki oraz chmurki. Zwracamy uwagę, aby wszystkie kształty miały parzystą liczbę, bo później będziemy je łączyć. Połowę ciastek przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy posiekanymi migdałami. Ciastka pieczemy w temperaturze 175 st, przez ok. 18 min. Pamiętajmy, że piekarnik powinien być rozgrzany przed włożeniem blaszek. Po upieczeniu odkładamy ciastka do wystygnięcia.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 4 łyżki kakaa
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 20 dag margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 białko
- garść migdałów w płatkach
- 15 dag malin
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Ciastka przekładamy konfiturą malinową. Jeśli mamy gotową to ułatwia nam zadanie. Jeśli nie to możemy zrobić ją szybko w domu. Wystarczy, że wyciągniemy z zamrażarki maliny (można kupić) wrzucimy do rondelka i zasypiemy cukrem. Rondelek stawiamy na mały gaz i co jakiś czas mieszamy jego zawartość, aby nic się nie przypaliło. Kiedy już maliny się rozmrożą i cukier rozpuści, wlewamy do rondelka rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia .
Kiedy maliny stężeją, przekładamy gotowe ciasteczka.
Więcej energii do działania ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz