poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Liebster Blog Award

Wykorzystując trochę wolnego czasu w świąteczny poniedziałek postanowiłam odpowiedzieć na pytania od autorek blogów Kuchnia u Krysi oraz Pasja Patki, które nominowały mnie do Liebster Blog Award. Cieszę się niezmiernie, że mogę uczestniczyć w tej zabawie i podzielić się z Wami kawałeczkiem swojego życia:) 


Zasady:
"Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował".

Oto pytania od p. Krystyny:

1) Jaką porę roku lubisz najbardziej?
Wiosnę, kiedy wszystko budzi się z zimowego snu.

2) Skąd czerpiesz inspiracje do prowadzenia bloga?
Inspiracją jest dla mnie każdy dzień. Zazwyczaj nie planuję, co ugotuję pomysły pojawiają się same. Miałam wielkie szczęście w swoim studenckim życiu trafić na współlokatorki, które nie są wiecznie na diecie i doceniają smak każdej potrawy, nawet jeśli czasami jest zbyt kaloryczna :)

3) Właśnie minęły Święta. Jaka Twoja potrawa była nr 1 na świątecznym stole? 
Po raz pierwszy udało nam się w domu nie przesadzić z ilością potraw, dzięki czemu ze smakiem jemy wszystko, co się pojawia na stole. Jednak najlepsze jak zawsze okazały się tradycyjnie: jajka faszerowane szynką i maggi.

4) Czy myślisz już o tegorocznych wakacjach, gdzie chciałabyś je spędzić?
Zarówno w górach jak i nad morze, obojętne ważne, żeby wypocząć aktywnie i spędzić ten czas w doborowym towarzystwie.

5) Kogo ze znanych kucharzy cenisz najbardziej i dlaczego?
Gordona Ramsaya za profesjonalizm.

6) Czy zdarza się, że gotujesz specjalnie na potrzeby bloga?
Miały miejsce dwie takie sytuacje, ale okazało się, że w takich momentach prawie nic nie wychodzi :/

7) Co wolisz słodko czy wytrawnie?
SŁODKO (ale z rozsądkiem)

8) Czy wybrałabyś się w szaloną podróż pełną niespodzianek?
Oczywiście, uwielbiam niespodzianki! Byleby nie była to podróż jednoosobowa:)

9) Czy ulegasz reklamom?
Pewnie jak większość ludzi powiem, że nie, ale zdarza mi się czasami spojrzeć nieco dłużej na produkt, który kilka dni wcześniej zachwalała mi pani z telewizji.

10) Czy zdarzają Ci się tzw. wpadki kuchenne?
Oczywiście, że tak!

11) Dla kogo wolałabyś przygotować swoje popisowe danie: dla grona znajomych czy na romantyczną kolację we dwoję?
Myślę, że mój przyszły wybranek spokojnie załapie się też do grona moich znajomych, a im więcej ludzi tym weselej!


Oto pytania od Patty:

1) Co skłoniło/zachęciło Cię do założenia bloga?
Wydaje mi się, że pewnego dnia wyszło mi jakieś kulinarne arcydzieło i bardzo chciałam podzielić się nim z innymi, a także chciałam udowodnić, że gotowanie wcale nie jest trudne i nie trzeba spędzać całego dnia w kuchni, że zrobić coś naprawdę ciekawego.

2) Od jak dawna gotujesz?
Sama sobie jestem kucharzem od 3 lat, wcześniej byłam wyłącznie pomocnikiem w domowym królestwie mojej mamy:)

3) Ulubiona potrawa z dzieciństwa.
Hmmm, mam ich kilka. Placki ziemniaczane, ryż z pieczonym jabłkiem i cynamonem, świeży chleb z masłem, drożdżówka z posypką, makaron z serem.... no i rabarbar z cukrem.

4) Skąd/ od kogo czerpiesz inspiracje w gotowaniu?
Większość moich umiejętności podpatrzyłam od mamy i to do niej dzwonię jeśli chcę coś zrobić i nie za bardzo wiem od czego zacząć:) Jeśli nie odbiera to dopiero wtedy włączam Internet i zagłębiam się w dżungle przepisów.

5) Ulubiona przyprawa.
Cynamon i imbir.

6) Jaką kuchnię lubisz najbardziej?
Zdecydowanie włoską.

7) Na słodko czy na ostro?
Słodko:), ale zawsze można je połączyć: czekolada z chilli - pycha!

8) Kawa czy herbata?
Rano kawa, w południe kawa, wieczorem herbata z miodem i cytryną

9) Czy masz jakieś inne zainteresowania, oprócz gotowania?
Tak!

10) Kulinarna porażka to....
ciasto, które wypadło mi z blaszki.

11) Bez czego nie wyobrażasz sobie dnia?
Bez przynajmniej chwili spędzonej na świeżym powietrzu (spacer, rower, rolki) oraz uśmiechu!!!

Moje pytania:
1) Skąd pomysł na prowadzenie bloga?
2) Do śniadania kawa czy herbata? 
3) Miejsce w Polsce, które Twoim zdaniem warto zobaczyć?
4) Co na pewno zapakowałabyś do koszyka piknikowego?
5) Za pół godziny przyjeżdżają goście na kawę, co podajesz na deser?
6) Jaki jest najczęściej używany produkt w Twojej kuchni?
7) Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć....
8) Potrawy z jakiej kuchni smakują Ci najbardziej?
9) Sernik czy szarlotka, a może coś innego?
10) Wielkimi krokami zbliża się majówka, czy masz jakieś plany?
11) W jaki sposób najchętniej spędzasz wolny czas?

Nominowane blogi:

7 komentarzy:

  1. dziękuję za nominację:) jeżeli znajdę chwilę odpowiem na pytania w komentarzu:) często nie biorę udziału w blogowych zabawach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne odpowiedzi i bardzo fajne pytania. Cieszę się, że tak szybko odpowiedziałaś. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje bardzo za nominację, jest mi bardzo miło :)
    1) Hmm... w domu coraz więcej potraw, deserów robiłam, mama powiedziała w żartach może bym bloga kulinarnego prowadziła. I jakoś tak wyszło.
    2) Herbata zdecydowanie.
    3) Miejsce w Polsce, które Twoim zdaniem warto zobaczyć? Polska to według mnie piękny kraj. Każde miejsce jest warte zobaczenia. Ja kocham góry i sądzę że każdy Polak powianiem je zobaczyć.
    4) Wszystko to co byłoby mi potrzebne, lekkie kanapki, soki, kabanosy, jednorazowe sztućce, talerzyki, serwetki papierowe.
    5) Musiałabym się zastanowić; deser szarlotkę na zimno, pycha :)
    6) Nie mam pojęcia, dużo produktów używam.
    7) Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek.
    8) Polskiej
    9) Szarlotka na cieście kruchym
    10) Jeszcze nie do końca.
    11) Na świeżym powietrzu u babci.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za nominację:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję bardzo za nominację Kasiu, jestem zaszczycona i jest mi niezmiernie miło... naprawdę cieszę się !

    OdpowiedzUsuń