poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Cynamonowe placuszki z konfiturami na kolację

Dzisiejszy dzień rozpoczął się bardzo przyjemnie, ale jak to zwykle bywa ludzie w około nie pozwolą Ci być szczęśliwym za długo. Trzeba się do tego przyzwyczaić i próbować nie zwracać na nich uwagi. 
Na poprawę humoru i słodkie zakończenie poniedziałku ciekawym pomysłem mogą okazać się placuszki z malinową konfiturą bądź jabłkami. 


Składniki:
- 2 szklanki mąki*
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 łyżki oliwy

* musimy obserwować ciasto jeśli jest za rzadkie to dosypujemy mąki, jeśli za gęste to odrobinę wody.

Dodatki:
- 2 jabłka
- 1 łyżka cukru 
- 2 łyżeczki cynamonu
- 5 łyżek wody
- konfitura malinowa 

Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem i cynamonem oraz solą. W osobnym naczyniu łączymy jogurt, oliwę, wodę i jajko. Następnie do składników mokrych wsypujemy suche i za pomocą miksera mieszamy. Gotowe ciasto smażymy porcjami na rozgrzanej patelni. 


Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do rondelka. Wlewamy 5 łyżek wody, posypujemy cukrem oraz cynamonem i przykrywamy, aby się udusiły. Po ok. 7-8  min, jabłka powinny zmięknąć, nie powinny być jednak całkowicie rozpuszczone.


Po usmażeniu wszystkich placuszków, pozostało tylko na wierz każdego z nich nałożyć konfiturę malinową lub uduszone jabłka. 



2 komentarze:

  1. Jeśli mogłabym takim pysznym sposobem rozładować nerwy, to robiłabym takie placuszki często :)

    OdpowiedzUsuń