czwartek, 17 kwietnia 2014

Słodka Wielkanoc... waniliowe babeczki z lukrem miętowym

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć także słodkości. Po faszerowanych jajkach, sałatkach oraz pastach nadszedł czas na wypieki. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na waniliowe babeczki, których świetnym dopełnieniem stał się lukier miętowy. Babeczki po raz pierwszy upiekłam w zeszłą sobotę i na pewno powrócę do nich w najbliższym czasie:)


Składniki na 18 sztuk:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego 
- 1 kostka margaryny do pieczenia
- 330 g jogurtu naturalnego

Lukier:
- 5 łyżek cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- 5 listków mięty
- kilka listków mięty do dekoracji

Wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i żółtka i mieszamy jeszcze ok. 7-8 min. Margarynę tniemy na kawałki i rozpuszczamy w garnuszku, następnie odstawiamy do wystudzenia. W misce mieszamy mąkę, budynie, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Po przygotowaniu wszystkich składników dodajemy naprzemiennie do masy jajecznej składniki suche, jogurt naturalny oraz wystudzoną margarynę. Gotowe ciasto nakładamy do natłuszczonych foremek, zamiast babeczek możemy upiec jedną dużą babę:) Foremki wkładamy do rozgrzanego piekarnika, babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 min. Najlepiej na chwilę przed upływem czasu (po 40 min) sprawdzić patyczkiem babeczki, Jeśli nic się nie przykleja spokojnie można wyciągnąć. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy babeczki do wystygnięcia, a następnie wyjmujemy je z foremek. 

Lukier uzyskamy po zmieszaniu cukru pudru z sokiem z cytryny, Jeśli chcemy gęsty lukier musimy dosypać więcej cukru, Dla przełamania słodkiego smaku możemy dodać kilka posiekanych listów mięty:) Gotowym lukrem oblewamy babeczki.


Wielkanocne Smaki - edycja IV

8 komentarzy:

  1. czy to są te nasze wspólne babeczki :D?

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne babeczki, smakują zapewne wyśmienicie :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne babeczki i ten lukier bardzo kuszący :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne babeczki i świetny lukier Ci wyszedł. Schrupałabym taką małą babeczkę :) Pozdrawiam Cię Świątecznie. Wesołego Alleluja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznie wyglądają, idelane do koszyczka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Miło mi poinformować Cię, że nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam do www.kuchniaukrysi.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń