środa, 26 marca 2014

Drobiowe roladki z suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą w sosie

Wiosna- można powiedzieć- wraca, a z nią dobry humor i mam nadzieję chęci do ciężkiej pracy. Po porannym spotkaniu z promotorką nie jestem w najlepszym nastroju,  ale trzy głębokie wdechy powinny starczyć, żeby powrócić do życia. Dzisiaj rozpoczynam misję poszukiwawczą respondentów do moich badań. Grupa dość specyficzna, więc nie będzie łatwo.

A co na obiad... dzisiaj u mnie można rzecz tradycyjny obiad polski w wydaniu włoskim (chyba nie będzie to nadużyciem). Roladki nadziewane suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą w przepysznym sosie, warto było  pokusić się o dokładkę :)


Składniki na 3 porcje:

Roladki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 3 kawałki sera mozzarella
- 3 suszone pomidory
- garść rukoli
- oliwa z suszonych pomidorów

Sos z suszonych pomidorów:
- 1 czerwona cebula
- 3/4 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 8 suszonych pomidorów

Sałatka:
- 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
- 200 g pomidorków cherry
- 5 łyżek ziaren słonecznika
- 2 łyżki oliwy 
- 1 łyżeczka cytryny

Dodatkowo:
- 2 woreczki brązowego ryżu
- świeża bazylia
- przyprawy (sól. pieprz)

Wykonanie:

Roladki:
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie kroimy na trzy części i za pomocą tłuczka ubijamy (pamiętamy, aby zawinąć mięso folią, dzięki czemu nie będzie się ono lepiło do tłuczka). Ubite kawałki piersi przekładamy do głębokiego talerza, zalewamy oliwą z suszonych pomidorów (opcjonalnie możemy dodać po łyżeczce naszych ulubionych, suszonych ziół), zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 10 min.
Po wyciągnięciu mięsa z lodówki pojedynczo kładziemy każdy kawałek na papierowym ręcznik, nadziewamy pomidorem, serem oraz rukolą  i zawijamy. Możemy wspomóc się wykałaczką, aby roladka się nie rozwinęła podczas smażenia. Po zwinięciu wszystkich roladek kładziemy je na rozgrzaną patelnię i smażymy ok. 10 min.


Sos:
Po usmażeniu zdejmujemy roladki z patelni i wrzucamy na nią posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli wlewamy wino, a po kolejnych 4-5 min dodajemy śmietankę, pokrojone suszone pomidory i kilka posiekanych listków bazylii. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do wysokiego pojemnika. Za pomocą blendera mieszamy składniki, a następnie z powrotem wlewamy go na patelnię. Wyciągamy z roladek wykałaczki i wkładamy je do sosu. Przykrywamy patelnię i dusimy mięso ok. 10 min.

Sałatka:
W międzyczasie kiedy przygotowujemy mięso i sos, nastawiamy wodę na ryż i gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostało tylko zrobić sałatkę. Do miski wrzucamy mieszankę sałat Fit&Easy, dodajemy przekrojone na 4 części pomidorki oraz posiekaną bazylię. Całość polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika.



PS. Jak wiecie, bądź nie bawię się od jakiegoś czasu w postcrossing i wczoraj miała miejsce bardzo ciekawa rzecz, mianowicie moja koleżanka wylosowała osobę z Krymu. Jak możecie się domyślić jej adres  jest już nieaktualny i co tu zrobić?

9 komentarzy:

  1. Kaaasiu! widzę, że bierzesz udział w BlogerChefie - poznaję po sałacie.
    ostatni półfinał, a więc konkurencja silna. Ale trzymam za Ciebie kciuki! powodzenia :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sumie żal byłoby nie spróbować :) chociaż nadal procuję nad II przepisem , mam nadzieję, że zdążę.
      pozdrawiam

      Usuń
  2. Wspaniałe te roladki, taki obiad to dopiero pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzymam kciuki, a pomysłów pewnie nie brakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Włoskie smaki widzę, więc to idealna propozycja obiadowa dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pyszne roladki i pięknie podane. Podoba mi się tutaj, więc będę częściej zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne roladki .. taki obiad to raj dla podniebienia :D

    OdpowiedzUsuń