niedziela, 30 marca 2014

Kulinarne eksperymenty: babeczki z kremem gruszkowo-rukolowym i orzechami włoskimi

Lubicie rukolę? A zdarzyło się Wam jeść ją na słodko?
Moja pierwsza przygoda z rukolą podawaną na słodko, no może półsłodko, była podczas odwiedzić mojej siostry. Wtedy to zrobiłam sałatkę z rukolą i gruszką, która od razu przypadła nam do gustu.Dzisiaj nadeszła pora na coś więcej mianowicie rukolowy deser. Co wyszło? Sami zobaczcie!


Składniki 12 sztuk:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 3 łyżki wody
- 1/2 łyżki kakaa

Krem:
- 1/2 opakowania rukoli Fit&Easy
- 1 gruszka
- 2 łyżeczki miodu lipowego
- 2 łyżeczki cytryny
- 200 g serka mascarpone
- 4 łyżki orzechów włoskich

Dodatkowo:
- listki mięty
- 1/2 gruszki
- orzechy włoskie

Wykonanie:
Składniki na ciasto dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao. Zagniatamy, gotowe ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm i wykrawamy koła potrzebne do wyłożenia foremek. Następnie foremki przekładamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Kruche babeczki pieczemy ok. 30 min w temperaturze 180 st. Po upieczeniu wyciągamy je z foremek i odstawiamy do ostudzenia.
Przygotowanie kremu zaczynamy od zblenderowania rukoli. Gruszkę obieramy i również rozdrabniamy za pomocą blendera, dodajemy cytrynę oraz miód i dokładnie mieszamy. Następnie łączymy gruszkę z rukolą oraz serkiem mascarpone i posikanymi orzechami.  Gotowy krem wkładamy do lodówki na 15 min. Po wyciągnięciu wypełniamy nim wystudzone babeczki. Całość posypujemy orzechami i podajemy z pokrojoną gruszką i miętą.



2 komentarze:

  1. Bardzo mnie ten przepis zaintrygował. Chętnie spróbuję zrobić podobne. Choć na 100% nie będą takie ładniutkie jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń