Dzisiaj 8 marca, dzień wyjątkowy dla nas kobiet. Życzenia już przyjęte i uśmiechy odebrane, pozostało tylko rozpocząć świętowanie w gronie współlokatorek. Pewnie nam trochę zejdzie szczególnie, że na stole pojawią się deserki roboczo nazwane truskawowo- kokosowym niebem, czyli w rzeczywistości proste połączenie serka naturalnego z truskawkami i wiórkami kokosowymi. Prosty sposób, żeby zaskoczyć swoich najbliższych, a warto to robić nie tylko tego jednego dnia w roku! :)
Składniki (4 szklanki):
- 1 opakowanie serka naturalnego (400g)
- 1 opakowanie truskawek (250g)
- 50 g wiórek kokosowych
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie herbatników (50g)
Wykonanie:
Zaczynamy od podzielenie serka na dwie części (nie powinny być równe, ponieważ będziemy potrzebowali więcej jednej masy). Następnie przygotowujemy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu po czym wstawiamy ją do lodówki, aby szybciej stężała. W między czasie kroimy truskawki w kostkę, pamiętając aby zostawić kilka sztuk do dekoracji oraz zgniatamy herbatniki.
Do miseczki, w której znajduje się mniejsza ilość serka wsypujemy cukier puder oraz wiórki i dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Możemy dodać odrobinę syropu o smaku amaretto bądź olejku zapachowego. Do drugiej miseczki przekładamy zastygniętą galaretkę i również miksujemy. Następnie masę wkładamy do lodówki na ok. 20 min, po tym czasie przekładamy ją na spód szklanek (pierwsza warstwa deseru), następnie wsypujemy zgniecione herbatniki, wrzucamy pokrojone w kostkę truskawki i na koniec wykładamy warstwę kokosową. Całość dekorujemy truskawkami i wkładamy na 30 min do lodówki.
rewelacyjny deser:) porywam jeden:D
OdpowiedzUsuń