środa, 24 lipca 2013

Sałatka z orzeszkami i fetą

Po całopopołudniowym pobycie w terenie: praktykach, spacerze oraz wędrówce po sklepach, mój organizm domaga się odpoczynku i uzupełnienia energii. Jak szybko i smacznie uciszyć żołądek... dla mnie recepta jest jedna.... sałatka. Uwielbiam łączyć oraz mieszać warzywa, przyprawy, dodatki według gustu i smaku. A że sezon owocowy-warzywny w pełni po otwarciu lodówki inspiracji nie brakuje. Dzisiaj proponuje Wam sałatkę, którą już wypróbowałam na imprezie urodzinowej z orzeszkami ziemnym, serem fetą i prażonym słonecznikiem.

Składniki:
- garść ziarnistego makaronu spaghetti
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 pomidory
- kilka liści sałaty lodowej
- 1/2 kostki sera feta
- 10 dag orzeszków ziemnych
- 10 dag łuskanego słonecznika
- szczypiorek
- sól, pieprz
-1 łyżka miodu
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 łyżka wody
- sok z połowy cytryny

Wykonanie:
Połamać makaron i wrzucić do wrzącej i osolonej wodzie. Porwać liście sałaty, pokroić pomidory, ser oraz szczypior, odcedzić kukurydze. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem (wymieszać wodę, oliwę, miód, cytrynę i przyprawy) oraz posypać orzeszkami i uprażonym słonecznikiem.




Sałatka wyszła idealnie. Zamiast spaghetti można użyć dowolnego makaronu, na pewno będzie tak samo dobra jak moja:)

2 komentarze: