środa, 11 grudnia 2013

Omlet na bogato

Dzień zaczyna się dziś wyjątkowo wcześnie. Godzina 5 jestem na nogach. Za kilka chwil trzeba będzie wyjść na spowity jeszcze mgłą i mrozem poranek. Ale za nim te straszne rzeczy nastąpią trzeba dostarczyć organizmowi energii. Omlet z mnóstwem dodatków na pewno będzie dobrym źródłem. 

Składniki: (dla 2 osób)
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki wody 
- 1 łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz, papryka
- pietruszka
- 3 plastry szynki
- 1/2 pomidora
- kawałek ogóka
- 3 plastry sera żółtego

Wykonanie:
Jajka, mleko, wodę mieszamy razem. Następnie dodajemy pokrojoną szynkę, pomidora i ogórka oraz przyprawy. Całość masy wlewamy na rozgrzaną patelnię, natłuszczoną masłem. Przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy aż zetnie się spód tak, by móc przewrócić omlet. Po upieczeniu jednej strony i obróceniu posypujemy go pokrojonym w bardzo wąskie paseczki serem żółtym (lub startym jeśli posiadamy ser w kostce) oraz posiekana pietruszkę. Dzielimy omlet na dwie części i rozkładamy na talerze.


2 komentarze: