środa, 18 grudnia 2013

Kurczak z ryżem i pistacjami

Dzisiaj na obiad coś ekstra.....ryż, kurczak i pistacje. Pomimo iż wszyscy studenci opróżniają swoje lodówki przed wyjazdem do domów i wyjadają resztki, ja postanowiłam pobawić się w kuchni, tak dla poprawy humoru.

Składniki:
- pierś z kurczaka
- woreczek ryżu
- 10 dag pistacji
- 4 łyżki oliwy
- odrobina wody
- 1/2 opakowania śmietany 30%
- 1 łyżka mąki
- przyprawa do kurczaka

 Wykonanie: 
Woreczek ryży wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez czas podany na opakowaniu. Pierś z kurczaka płuczemy, kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki i mieszamy z łyżką oliwy i przyprawą do kurczaka. Miseczkę odstawiamy do lodówki na ok. 10 min. W tym czasie grzejemy oliwę na patelni i obieramy orzeszki.
 Pierś z kurczaka wrzucamy na gorącą patelnię i smażymy przez 5-7 min, następnie zmniejszamy ogień i wlewamy do patelni śmietanę. Zakrywamy patelnię i czekamy aż sos zgęstnieje. Oczywiście możemy dodać ulubione przyprawy, a na pewno pieprz i sól. Obrane z łusek pistacje rozgniatamy nożem.
 Ugotowany ryż kładziemy na talerz, następnie dajemy kurczaka z sosem i posypujemy pistacjami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz