czwartek, 15 maja 2014

Desery bez pieczenia ciąg dalszy- truskawkowy serniczek na biszkoptach

 Kolejna propozycja dla tych, którzy nie posiadają piekarnika lub po prostu nie chcą go włączać w ramach oszczędności. Przygotowanie ciasta zajęło mi dosłownie 30 min ze stoperem w ręku. Po zrobieniu powędrowało do lodówki i po 20 min można było już się nim delektować.

Składniki:
- 1 opakowanie biszkoptów
- 300 g serka naturalnego
- 1 łyżka żelatyny
- 300 g truskawek
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej 
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 1/2 opakowania śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Zaczynamy od umycia truskawek, osuszamy i kroimy w kostkę (ostawiamy kilka sztuk do dekoracji). Serek naturalny przekładamy do miski, dodajemy do niego 2 i 1/2 łyżki cukru pudru oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, dokładnie mieszamy, możemy użyć do tego miksera. Po połączeniu składników dodajemy do serka 3/4 pokrojonych truskawek. Dno pojemnika, w którym przygotujemy ciasto wykładamy biszkoptami nakładamy na nie serek z truskawkami, na serek układamy znowu biszkopty, które uprzednio zanurzyliśmy w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie. Wierzch ciasta oblewamy stężałą truskawkowa galaretką. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 20 min, podajemy z truskawkami i kleksem bitej śmietany.



PS. Już jutro zaczyna się V półfinał BlogerChefa, w którym będę miała okazję uczestniczyć! Szykuje się świetna kulinarna przygoda wśród ciekawych ludzi:) Jeśli chcecie się dowiedzieć więcej o konkursie zajrzyjecie na: https://www.facebook.com/blogerchefpl

3 komentarze:

  1. Mam piekarnik, ale też robię ciasta bez pieczenia. Inaczej smakują. A ciasta z truskawkami i z galaretką należą do moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo przydadzą mi się Twoje przepisy na desery bez pieczenia. Na dzikich polach nie mam piekarnika, a w sezonie wiosenno-letnim spędzamy tam weekendy i deser jest jak najbardziej wskazany. Zapisuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Powodzenia w konkursie. Ciasto pysznie się zapowiada!

    OdpowiedzUsuń