niedziela, 7 kwietnia 2013

Kuleczki bounty

Każdy kto lubi kokosy na pewno zainteresuje się kuleczkami bounty. Przepis znalazłam kilka tygodni temu TUTAJ i zdążyła go wypróbować kilka razy. Sprawdził się doskonale, więc postanowiłam wrócić do niego i dzisiaj. Kuleczki idealnie pasują do popołudniowej kawy.
 
Kuleczki bounty:

Składniki:
- 1 opakowanie wiórek kokosowych (25 dag)
- 1/2 szklanki śmietany kremówki (30%)
- 8 łyżek cukru pudru
- 1/3 kostki masła
- tabliczka czekolady białej lub mlecznej

Wykonanie:
Wiórki wymieszać z cukrem pudrem. Masło rozpuścić i wymieszać razem z kremówką. Połączyć składniki. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dosypać wiórek. Z gotowej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, aby było nam łatwiej możemy wstawić masę na 15 min do zamrażalki. Gdy już wykonamy kuleczki wkładamy do lodówki na godzinę lub jeśli nie mamy czasu do zamrażalnika na ok. 20 min. W tym czasie możemy rozpuścić czekoladę, w której zanurzymy schłodzone kulki.

Podobno kuleczki mogą przeleżeć kilka dni w lodówce lecz nie sprawdziłam tego, bo ostatnio równie szybko jak się pojawiały równie szybko zniknęły. Zobaczymy jak będzie tym razem :)

Kuleczki po wyciągnięciu z zamrażalnika.

12 komentarzy:

  1. łaaaa :D ale to musi być smakowite :D

    OdpowiedzUsuń
  2. takie kuleczki są pyszne, ja robiłam coś podobnego w formie do czekoladek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota, uwielbiam bounty, więc te kuleczki na pewno będą mi smakować;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, napewno kiedyś skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, poproszę od razu kilka sztuk:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej Siostra, a kiedy przyjedziesz siostrzyczce takie pyszności przygotować. Widzę, że już masz wprawę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam i zamroziłam jak lody :) pyszne lody!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetny pomysł:) na pewno wypróbuję następnym razem, szczególnie że zbliża się lato :)

      Usuń