sobota, 28 grudnia 2013

Orzechowe ciasteczka muśnięte czekoladą i kokosem

Powracam do Was moi kochani po tych długich i barwnych Świętach z przepisem na ciasteczka orzechowe, które były jednymi z wielu na świątecznym stole.

Składniki:
- 12 dag margaryny
- 15 dag mąki pszennej
- 24 dag zmielonych orzechów
- 60 g cukru pudru
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- kilka łyżek wiórek kokosowych

Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę i zmielone orzechy oraz cukier puder i miękką margarynę. Wszystko mieszamy razem szybko ugniatając ciasto ręką. Jeśli będzie za rzadkie dodajemy trochę mąki. Po wyrobieniu odstawiamy na kilka minut, żeby ciasto odpoczęło. Następnie odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki, które spłaszczamy dłonią. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 25 min w temperaturze 180 st. Po upieczeniu odstawimy do ostudzenia. Później zamaczamy jedną stronę ciastka w czekoladzie i posypujemy wiórkami. Układamy na papierze śniadaniowym do zastygnięcia czekolady.




1 komentarz:

  1. O, jak miło że wróciłaś :)
    Uwielbiam słodkie wypieki z dodatkiem orzechów. Ciasteczka wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń