poniedziałek, 23 grudnia 2013

Pierniczkowe choinki

W tamtym roku był piernikowy domek zakupiony w Ikei sklejony karmelem i lukrem, w tym natomiast pobawiłyśmy się z siostrą w przygotowanie jadalnych ozdób same i wykorzystałyśmy przepis na piernikowe choinki z bloga Moje Wypieki. Gdy po raz pierwszy zobaczyłam te choinki od razu wiedziałam, że podejmę się ich wykonania i oto co wyszło :) 

(Z przepisu prawdopodobnie może powstać 14 choinek, my poprzestałyśmy na 6, a z reszty ciasta powycinałyśmy ciasteczka).
Składniki:
- 25 dag margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka miodu
- 2 jajka
- 5 szklanek mąki pszennej 
- 2-3 łyżki kakaa
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- szczypta soli

Wykonanie:
Najpierw miksujemy miękką margarynę z cukrem pudrem. Gdy masa będzie puszysta i biała dodajemy miód w płynnej postaci oraz po jednym jajku. Miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. 
Do drugiej miski przesiewamy mąkę z pozostałymi suchymi składnikami.
Gdy masa w misce miksera będzie już gotowa powoli przesiewamy do niej suche składniki. W pewnym momencie poczujemy, że mikser już nie będzie chciał z nami współpracować, więc zaczynamy zagniatać ciasto ręcznie. Jeśli ciasto jest za rzadkie stopniowo dosypujemy mąki. 




Gotowe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Ja zostawiłam ciasto zgodnie z instrukcją autorki przepisu w lodówce na całą noc, prawdopodobnie może też to być kilka godzin. 
Po wyciągnięciu ciasta dzielimy je na 4 części i z każdej rozwałkujemy place grubości 5 mm. Wycinamy kwiatuszki lub gwiazdki, pamiętając, żeby zachować odpowiedzią ilość poszczególnych elementów (aby później można było ułożyć choinkę). 
Wszystkie elementy pieczemy 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.




Kiedy będziemy mieli już wszystkie potrzebne elementy przygotowujemy
lukier królewski:
Składniki:
- 2 białka
- 2 szklanki cukru pudru
- kilka kropel aromatu z wanilii

Wykonanie:
 Zaczynamy od ubicia białek na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier puder, a na koniec aromat z wanilii.
Pozostało tylko ułożenie choinek.
Największe elementy układamy na papierze do pieczenia, na środku każdego z nich dajemy po łyżce (niepełnej, tak żeby się nie wylewał) lukru i kładziemy kolejny element, czekamy chwilkę, aby lukier odrobinę ostygł.. Czynność powtarzamy aż wykorzystamy wszystkie elementy.



1 komentarz: