piątek, 13 grudnia 2013

Szpinakowe gofry z czosnkowym twarożkiem

Pora na dalsze eksperymenty z goframi. Były już pomidorowe, więc nadszedł czas na uwielbiany przeze mnie- ostatnimi czasy- szpinak. Muszę przyznać, że szpinakowe gofry okazały się strzałem w dziesiątkę. Można je zajadać bez niczego lecz można się też pokusić o przegotowanie czosnkowego twarożku. Co prawda trochę zajmuje ich przyrządzenie, ale jeśli planujecie w najbliższym czasie przyjęcie gości polecam zaskoczyć ich takim właśnie daniem :)



Składniki: (16 sztuk)
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 3 jajka
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 opakowania szpinaku mrożonego w brykietach
- szczypta soli
-  pieprz
- 2 ząbki czosnku

- 250 g twarogu chudego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek
- koperek
- pietruszka
- sól, pieprz

Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto na gofry: mąkę, mleko, wodę, jajka, oliwę, proszek do pieczenia mieszamy razem za pomocą miksera aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy rozmrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Jeśli ciasto jest za gęste dolewamy mleka lub wody, jeśli za rzadkie to odrobinę mąki. Gotowe ciasto porcjami wlewamy do nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy, pieczemy je przez ok. 7-8 min.

Do gofrów przygotowujemy twaróg miesząc go z jogurtem, posieką pietruszką, szczypiorkiem i koperkiem oraz przeciśniętym czosnkiem. Twaróg przyprawiamy do smaku.


3 komentarze:

  1. W takiej wersji jeszcze nie jadłam, ciekawe :)
    Zapraszam do mnie dzisiaj też dodałam przepis na gofry

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie smakowite gofry! i absolutnie w moim guście;)

    OdpowiedzUsuń