Wczoraj z Angeliką z bloga 365 dni dookoła kuchni oddałyśmy się w wir czekoladowego szaleństwa. W końcu należało godnie uczcić Światowy Dzień Czekolady :) Okazja nie byle jaka, więc i ciasteczka na bogato, bo aż po4 czekoladowe! A wszystko wg przepisu Singrid Verbert.
Składniki (ok. 25 sztuk):
- 4 tabliczki gorzkiej czekolady
- 150 g cukru
- 110 g mąki
- 2 jajka
- 60 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- groszki czekoladowe
Wykonanie:
Zaczynamy od rozpuszczenia 3 i 1/2 tabliczki czekolady z masłem w kąpieli wodnej. Następnie ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Do jajek dodajemy czekoladę z masłem i nadal miksujemy. Pod koniec wsypujemy wymieszaną z proszkiem i solą mąkę oraz 1/2 posiekanej czekolady.
Ciasto miało bardzo zwartą konsystencję, więc porcje na blaszkę wyłożoną papierem wykładałyśmy za pomocą ręki formując kulki, a następnie je spłaszczając. Należy pamiętać o odstępach, bo ciastka trochę podrosną:) . Wierzch ciasteczek dekorujemy groszkami czekoladowymi.
Ciasteczka piekłyśmy w temperaturze 160 st przez 20 min. Po wyciągnięciu były bardzo kruche, jednak kiedy wystygły stwardniały.
Idealnie smakują z kubkiem mleka!
Idealnie smakują z kubkiem mleka!
śliczne Wam wyszły!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Mocno czekoladowe - takie lubię ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam na konkurs Wielkanocny, do wygrania świetne nagrody : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/
Daj jedno do niedzielnej kawy:)
OdpowiedzUsuńZapraszam również na konkurs na mym blogu http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html
Oj, bardzo czekoladowo zrobiłaś. Pachnie czekoladą a ż u mnie :)
OdpowiedzUsuńmałe pyszności:) i z dużą dawką czekolady:)
OdpowiedzUsuń