środa, 16 kwietnia 2014

Wielkanocne specjały...sałatka warstwowa z tuńczykiem i szczypiorkiem

Tak jak obiecałam w poniedziałek podzielę się z Wami dzisiaj przepisem na kolejny wielkanocny specjał, który pojawił się na naszym studenckim śniadaniu i na pewno nie zabraknie go na stole w najbliższą niedzielę. Co to takiego...  warstwowa sałatka z tuńczykiem udekorowana faszerowanymi jajkami:) Inspiracją stał się ten przepis.


Składniki:
- 7 jajek
- 2 puszki tuńczyka
- 1 puszka kukurydzy
- 25 dag sera żółtego w kawałku
- 2 cebule
- 6 łyżek majonezu
- 3 łyżeczki musztardy dijon
- pęczek szczypiorku
- przyprawy (sól, pieprz biały, papryka słodka)
- kilka listków natki pietruszki

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i zaparzamy we wrzątku, aby straciła trochę smaku. Szczypiorek siekamy, ser żółty ścieramy na średnim oczku tarki, kukurydzę przesypujemy na sitko, aby wyschła, natomiast majonez mieszamy z musztardą i przyprawami. 
Ugotowane jajka przekrawamy wzdłuż i wyciągamy żółtka. Odstawiamy 6 połówek (pamiętamy też o odstawieniu żółtek), które później nafaszerujemy i położymy na wierzchu sałatki. Pozostałe białka ścieramy na grubym oczku tarki, a żółtka kruszymy do miseczki. Zaczynamy układać sałatkę:
1. ser żółty
2. białka
3.połowa sosu majonezowo- musztardowego 
4. cebula
 5. tuńczyk (odstawiamy 4 łyżki do farszu), 
6. pozostała część sosu
7. kukurydza
8. żółtka
9. szczypiorek
 10. faszerowane jajka udekorowane natką pietruszki

Farsz do jajek:
4 łyżki tuńczyka mieszamy z żółtkami z trzech jajek, 1 łyżką stołową majonezu oraz szczyptą soli i pieprzu.


Wielkanocne Smaki - edycja IVJajka na Wielkanoc

4 komentarze: