Tak jak obiecałam w poniedziałek podzielę się z Wami dzisiaj przepisem na kolejny wielkanocny specjał, który pojawił się na naszym studenckim śniadaniu i na pewno nie zabraknie go na stole w najbliższą niedzielę. Co to takiego... warstwowa sałatka z tuńczykiem udekorowana faszerowanymi jajkami:) Inspiracją stał się ten przepis.
Składniki:
- 7 jajek
- 2 puszki tuńczyka
- 1 puszka kukurydzy
- 25 dag sera żółtego w kawałku
- 2 cebule
- 6 łyżek majonezu
- 3 łyżeczki musztardy dijon
- pęczek szczypiorku
- przyprawy (sól, pieprz biały, papryka słodka)
- kilka listków natki pietruszki
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i zaparzamy we wrzątku, aby straciła trochę smaku. Szczypiorek siekamy, ser żółty ścieramy na średnim oczku tarki, kukurydzę przesypujemy na sitko, aby wyschła, natomiast majonez mieszamy z musztardą i przyprawami.
Ugotowane jajka przekrawamy wzdłuż i wyciągamy żółtka. Odstawiamy 6 połówek (pamiętamy też o odstawieniu żółtek), które później nafaszerujemy i położymy na wierzchu sałatki. Pozostałe białka ścieramy na grubym oczku tarki, a żółtka kruszymy do miseczki. Zaczynamy układać sałatkę:
1. ser żółty
2. białka
3.połowa sosu majonezowo- musztardowego
4. cebula
5. tuńczyk (odstawiamy 4 łyżki do farszu),
6. pozostała część sosu
7. kukurydza
8. żółtka
9. szczypiorek
10. faszerowane jajka udekorowane natką pietruszki
Farsz do jajek:
Ta sałatka pyszna,bardzo lubię tuńczyka.
OdpowiedzUsuńWspaniałe jajeczka, super dodatki:)
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka, kolorowa. Taka na świąteczny stół w sam raz :)
OdpowiedzUsuńPrzepadam za takimi sałatkami :)
OdpowiedzUsuń