Wczoraj rozpoczęły się Mistrzostwa Europy w Piłce Siatkowej Mężczyzn. Za nami pierwszy mecz, chociaż różnie jest oceniany, wygrany. Przyjemnie się wraca do chwil kiedy całą rodziną zasiadamy do telewizora, aby kibicować naszym. Nie ma chyba na moim osiedlu większych kibiców siatkówki niż ja i mój tato. Muszę przyznać, że jesteśmy wymagającymi fanami i nie tak łatwo przechodzi nam prze gardło znana wszystkim przyśpiewka "Nic się nie stało..."
Dziś wieczorem będzie zdrowo, kolorowo i głośno.
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 30 dag mąki
- 20 dag margaryny
- zioła
- brokuł
- 4 pieczarki
- 1/2 dużej cukini
- 3 średnie pomidory
- 25 dag szynki
- 20 dag sera żółtego
- 2 jajka
- świeża pietruszka
- zioła
Wykonanie:
Instrukcję na wykonanie ciasta znajdziecie w podanym powyżej linku. Po włożeniu ciasta do zamrażalnika możemy zabrać się za przygotowanie warzyw. Obieramy i podsmażamy pieczarki oraz cukinię, kroimy w kostkę paprykę, szynkę w paski, a także wstawiamy wodę na brokuła. Parzymy pomidory, aby obrać je ze skórki i kroimy w łódeczki. Trzemy na tarce ser żółty oraz siekamy pietruszkę. Wyciągamy ciasto z zamrażalki i wykładamy nim formę do tarty (ponieważ dysponuję tylko jedną formą, a ciasta wyszło sporo wyłożyłam także zwykłą blaszkę), następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st i pieczemy przez 10 min. Po wyciągnięciu układamy wszystkie warzywa, szynkę polewamy to roztrzepanym jajkiem, a na koniec posypujemy serem żółtym. Całość wkładamy do piekarnika na 15 min. Po wyciągnięciu dekorujemy pietruszką.
Trzymajcie kciuki za naszych :)
Ale kolorowo na tej tarcie. Apetycznie, nie na słodko. Właśnie dobrze zjeść coś takiego po słodkościach
OdpowiedzUsuń