piątek, 12 kwietnia 2013

Mus black and white z truskawkami

Jak się zaczyna tak się kończy- mądre, polskie przysłowie. Dzisiaj pasuje jak ulał, ponieważ po wyśmienitym śniadaniu wieczorem czeka na mnie mus black and white z truskawkami. Deser wyszedł wyśmienicie- jest puszysty i delikatny. Słodka chwilo trwaj!!!

Składniki:
- tabliczka mlecznej czekolady (100g)
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru pudru
- 6 łyżek śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki wody

Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dwiema łyżkami wody oraz masłem, odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodając na końcu 3 łyżki cukru pudru. W drugiej miseczce utrzeć żółtka z pozostałą częścią cukru pudru. Gdy czekolada wystygnie, mieszamy ją z żółtkami, następnie dodajemy ubite białka. Na końcu ubijamy śmietanę kremówkę i łączymy ją wcześniej przygotowaną masą. Ja wlałam gotową masę do 2 miseczek i wstawiłam na 2 godz do zamrażalnika. Deser podałam w kieliszkach do wina.






Dzień Czekolady

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na pyszny deser..dzięki za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  2. i zrobiłam się głodna przez Ciebie! a juz pozno jest ;D

    OdpowiedzUsuń