Dziś wieczorem będzie zdrowo, kolorowo i głośno.
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 30 dag mąki
- 20 dag margaryny
- zioła
- brokuł
- 4 pieczarki
- 1/2 dużej cukini
- 3 średnie pomidory
- 25 dag szynki
- 20 dag sera żółtego
- 2 jajka
- świeża pietruszka
- zioła
Wykonanie:
Instrukcję na wykonanie ciasta znajdziecie w podanym powyżej linku. Po włożeniu ciasta do zamrażalnika możemy zabrać się za przygotowanie warzyw. Obieramy i podsmażamy pieczarki oraz cukinię, kroimy w kostkę paprykę, szynkę w paski, a także wstawiamy wodę na brokuła. Parzymy pomidory, aby obrać je ze skórki i kroimy w łódeczki. Trzemy na tarce ser żółty oraz siekamy pietruszkę. Wyciągamy ciasto z zamrażalki i wykładamy nim formę do tarty (ponieważ dysponuję tylko jedną formą, a ciasta wyszło sporo wyłożyłam także zwykłą blaszkę), następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st i pieczemy przez 10 min. Po wyciągnięciu układamy wszystkie warzywa, szynkę polewamy to roztrzepanym jajkiem, a na koniec posypujemy serem żółtym. Całość wkładamy do piekarnika na 15 min. Po wyciągnięciu dekorujemy pietruszką.
Trzymajcie kciuki za naszych :)
Ale kolorowo na tej tarcie. Apetycznie, nie na słodko. Właśnie dobrze zjeść coś takiego po słodkościach
OdpowiedzUsuń