środa, 11 września 2013

Udka z kurczaka w sosie piwnym

Wakacje to czas intensywnego przeglądania wszelkiego rodzaju czasopism. Ostatnio w moje ręce wpadł miesięcznik, w którym znalazłam artykuł o tradycyjnych polskich mięsach w piwie. Podano w nim kilka przepisów, jednak mnie zainteresował jeden- UDKA RYŃSKIE W SOSIE PIWNYM. Pomysł na obiad jest, nic tylko wziąć się do roboty:)

Składniki:
- 3 udka z kurczaka
- 1 szklanka piwa jasnego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy ostrej (np. rosyjskiej lub dijon)
- szczypta cukru
- olej
- przyprawy (sól, pieprz)

Wykonanie:
Zaczynamy od umycia w wysuszenia udek. Następnie wkładamy je do rondla i smażymy do zarumienienia. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekaną cebulę i zakrywamy rondel, aby się poddusiła. W tym czasie przygotowujemy sos. Do wysokiego naczynia wlewamy szklankę piwa i dodajemy po dwie łyżki miodu i musztardy, cukier oraz pozostałe przyprawy- dokładnie mieszamy. Gotowym sosem zalewamy udka i dusimy ok. 30 min. Do mięsa idealnie pasują pieczone ziemniaczki.



A tak z innej beczki, chociaż niewątpliwie temat kulinarny w postaci kanapek i innego spożywczego ekwipunku się z nim łączy. Ostatni weekend spędziłam w wyjątkowych miejscach w wyjątkowym towarzystwie. Pomimo kilku kryzysów podczas, których pojawiło się pytanie czy warto męczyć się wchodząc pod te "pi..." góry. Pojawiała się jedna jedyna odpowiedź- OCZYWIŚCIE, ŻE TAK. Wystarczy spojrzeć w lewo, spojrzeć w prawo, a uśmiech na twarzy oraz zachwyt w oczach pojawia się automatycznie, aż dech zapiera. Ze wszystkich wędrówek po szlakach pozostają wspomnienia, które rozgrzewają w tak ponury dzień jak dziś.....


1 komentarz: