Składniki na tiramisu:
- 4 jajka
- 250 g sera mascarpone
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 250 ml wrzątku
- 50 ml Brandy
- 1 opakowanie biszkoptów (180 g Rodine Biszkopty)
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Wykonanie:
(zdecydowałam się na pucharki, nie na ciasto)
Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru za pomocą miksera (zgodnie z przepisem poświęciłam na to 15 min) do momentu aż masa będzie jednolita i puszysta. Następnie dodajemy po łyżce sera mascarpone i mieszamy ręcznie.
Aby nadać puszystości masie i zwiększyć jej objętość dodajemy do masy mascarpone ubite na sztywną pianę białka. Jeśli nie udało nam się ubić białek na sztywną pianę to nie łączymy jej z masą z żółtek i sera, gdyż stanie się wodnista i bezużyteczna.
Kawę rozpuszczamy w kubku, przelewamy do miski i łączymy z Brandy dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy jest już chłodna maczamy w niej biszkopty (tak, aby nie rozmiękły) i układamy na spodzie pucharków, następnie kładziemy warstwę kremu oraz pokrycie z czekolady startej na drobnym sitku tarki. Powtarzamy czynność. Gotowe pucharki nakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 5 godz.
Oczywiście jest i muzyka w tle......
inspiracja do gotowania :)
inspiracja do gotowania :)
biszkoptowe serduszka, urocze!
OdpowiedzUsuńPonieważ nie jestem w stanie zjeść surowych jajek, zawsze omijam je w przepisie, zastępując je ubitą śmietanką 30%, równie puszyste i delikatne wychodzi. Tiramiusu uwielbiam, szybkie do zrobienia i przepyszne :)
OdpowiedzUsuńnajcudowniejszy deser pod sloncem ;)
OdpowiedzUsuńpiękny deserek:) mój ulubiony:)
OdpowiedzUsuń