wtorek, 12 listopada 2013

Naleśniki mięsno- pieczarkowe

Jeśli macie trochę czasu i chcecie zjeść coś dobrego proponuję naleśniki na słono, które zdobyły uznanie u moich bliskich. Odkąd mieszkam w Krakowie na moim talerzu zaczęły się pojawiać naleśniki w tej właśnie formie i jest to dla mnie nowość, ponieważ w moim domu przygotowywane one były zawsze na słodko. Danie to jest może trochę pracochłonne, ale można sobie je przygotować wcześniej, a przed podaniem włożyć tylko do piekarnika, żeby się podgrzało.


Składniki na sos: 
- 40 dag mięsa mielonego
- 20 dag sera żółtego
- przecier pomidorowy
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek




Składniki na naleśniki:
- 2 szkl mąki
- 1 szkl mleka
- 1 szkl wody gazowanej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka papryki
 - 3 jajka
 

 Wykonanie:
Na rozgrzaną oliwę rzucamy przeciśnięte przez praskę obrane ząbki czosnku oraz pokrojoną cebulę. Podsmażamy kilka minut i dodajemy mięso mielone przyprawiając je solą, pieprzem, słodką papryką. Całość dusimy ok. 20 min. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę pieczarki oraz trzemy ser żółty.


Podczas gdy mięso dusi się z cebulką, na drugą patelnię wrzucamy pieczarki. Dusimy do 10 min, wykorzystując odrobinę  margaryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe pieczarki dodajemy do mięsa mielonego. Całość mieszamy z 4-5 łyżkami koncentratu pomidorowego i odstawiamy.


 Po przygotowaniu farszu zabieramy się do naleśników. Mieszamy wszystkie potrzebne składniki za pomocą miksera i smażymy stopniowo na rozgrzanej patelni. Na gotowych naleśnikach układamy przygotowany sos mięsno- pieczarkowy oraz trochę startego sera. Składamy je na cztery i wkładamy do naczynia żaroodpornego.


Wszystkie naleśniki posypujemy startym serem i wstawiamy naczynie do piekarnika na 15 min. Zapiekamy w temperaturze 150 st. W moim przypadku było to trzykrotne włączenie funkcji piekarnika w mikrofali, ponieważ przy 150 st automatycznie włącza się czas 5 min.


1 komentarz:

  1. właśnie mam w planach zrobić coś takiego jutro:) podkradnę przepis:)

    OdpowiedzUsuń