sobota, 16 listopada 2013

Ryżowe śniadanie na słodko

Dwa lub trzy tygodnie temu pisałam o ryżu gotowanym na mleku z czekoladą i bananem. Dzisiejszego poranka przypominałam sobie o tym słodkim pomyśle śniadaniowym i przygotowałam coś podobnego, ale nie to samo :) Mam nadzieję, że osłodzi mi on choć odrobinę ten ciężki i smutny dzień, który właśnie się rozpoczyna.




Składniki:
- 1/2 woreczka ryżu
- 1 szkl mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego 
- 2 łyżki cukru
- 1 banan
- 1 łyżka miodu
- szczypta cynamonu
- 3 kostki czekolady gorzkiej
- kilka suszonych owoców żurawiny



Wykonanie:
Ryż gotujemy przez ok 10 min na mleku z dodatkiem cukrów i cynamonu. Pod koniec gotowania wrzucamy czekoladę i czekamy aż się rozpuści, następnie dokładnie mieszamy. Banana blenderujemy z łyżką miodu i łączymy z czekoladowym ryżem, całość przekładamy do miseczki. Podajemy z owocami żurawiny. 

Następnym razem ugotuję ryż z moją ulubioną białą czekoladą:)



3 komentarze:

  1. ryż na słodko - bardzo lubię, zawsze przypomina mi smaki z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń