piątek, 22 listopada 2013

Piątkowy obiad... leszcz z ryżem i warzywami

Dzisiaj proponuję na obiad filet z leszcza z ryżem i warzywami w sosie pomidorowy. Mam nieco więcej czasu z racji iż właśnie rozpoczął mi się weekend, więc mogę pokusić się o przygotowanie czegoś zdrowego i pożywnego :)

Składniki:
- 1 filet z leszcza
- woreczek ryżu
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- przyprawy (sól, pieprz, curry, sok z cytryny)


 Wykonanie:
Cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler obieramy i kroimy. Możemy wykorzystać różne cięcia lub na przykład zetrzeć któreś z warzyw na tarce. Wlewamy oliwę do rondelka i wrzucamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy do zarumienienia cebuli i dodajemy resztę warzyw. Podlewamy odrobiną wody, nastawiamy na mały gaz i przykrywamy, aby warzywa się udusiły. 
W tym czasie przyprawiamy rybę - pieprzem cytrynowym i solą. Nastawiamy także wodę na ryż, do której dodajemy łyżeczkę curry. 


Filet smażymy na oliwie do momentu aż stanie się biały i miękki, ale nie może się rozpadać. Ugotowany ryż formujemy w kulki i układamy na talerzu, posypujemy suszonym koperkiem. Przekładamy rybę na talerz i dodajemy warzywa z rondelka. 



4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. będzie następnym razem, bo nie mogłam znaleźć :/

      Usuń
  2. takiej rybki jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dużo ości ma leszcz :/

    OdpowiedzUsuń