poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Co można podać na śniadanie wielkanocne: sałatka z tuńczykiem, jajka faszerowane pieczarkami bądź łososiem

Wczoraj zasiadłyśmy ze współlokatorkami do śniadania wielkanocnego. Niestety to ostatnie takie śniadanie w tym składzie na Olszy, nasze drogi już niebawem się nieco rozejdą i zapewne ciężko będzie zorganizować coś podobnego za rok. Przygotowania nie zajęły nam sporo, umowa była prosta: każda z nas przyrządza coś pysznego tak, żeby zaskoczyć resztę. Podstawowy składnik to oczywiście jajko. Zgadnijcie ile ich w sumie zużyłyśmy? 


 Tartaletki z sałatką z tuńczykiem i jajkami

Składniki na 6 tartaletek:
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g masła 
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki wody

Sałatka:
- 4 jajka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 ogórki kiszone
- 1 puszka tuńczyka
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- szczypiorek
- szczypta: soli, pieprzu białego, pieprzu kolorowego

Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta: mąkę, masło, sól i wodę mieszamy razem. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką i wycinamy koła (odmierzone od foremek). Tartaletki pieczemy 15-17 min w temperaturze 170 st.  Po wyciągnięciu odstawiamy do wystudzenia.

Sałatka: ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy odcedzoną kukurydzę, tuńczyka, jajka oraz pokrojone w kostkę ogórki. Całość zalewamy sosem z majonezu i jogurtu oraz przyprawiamy do smaku.
Sałatkę przekładamy do wystudzonych tartaletek i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.


 Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:
- 5 jajek
- 20 dag pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki majonezu
- rzeżucha 
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzy czarnego

Wykonanie:
Ugotowane na twardo jajka obieramy i przecinamy wzdłuż. Wyciągamy żółtka, wrzucamy do miseczki i rozgniatamy za pomocą widelca.. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na  rozgrzany olej wrzucamy cebulę, czekamy aż się zeszkli, a następnie dorzucamy pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem, Kiedy pieczarki zmniejszą swoją objętość o ok. 1/2 zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Chłodne pieczarki wrzucamy do żółtek i dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez i posiekaną rzeżuchę. Gotowy farsz przekładamy do pustych miejsc po żółtkach. Faszerowane jajka układamy na rzeżuszce. 


 Jajka z łososiem i kawiorem

Składniki:
- 4 jajka
- słoiczek kawioru
- 5 plastrów wędzonego łososia
- pieprz czarny

Wykonanie:
Ugotowane na twardo jajka przekrawamy wzdłuż. Na żółtkach układamy pokrojonego w paski łososia. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Kawior kładziemy obok tak, żeby każdy mógł sobie indywidualnie nałożyć preferowaną ilość. 


Na stole pojawiły się jeszcze inne pyszności, ale o nich więcej napiszę za kilka dni:) 

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i szczypiorkiem
przepis już niebawem


 Babki z lukrem cytrynowo-miętowym
przepis już niebawem



Jajka na WielkanocWielkanocne Smaki - edycja IV

3 komentarze:

  1. Chętnie bym się wprosiła na takie śniadanko. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak przygotowany stół z takim menu to nie lada zaproszenie. Pięknie, smacznie i tak świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko co pojawi się u Was na wielkanocnym stole wygląda rewelacyjnie :)
    Ja planuję jeszcze coś dodać na mojego bloga, więc polecam obserwować, a na razie królują jajka faszerowane i babka wielkanocna. Zapraszam! :)
    http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/babka-wielkanocna/
    http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/jajka-faszerowane-na-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń