piątek, 27 września 2013

Ciasto gruszkowo-śliwkowe zwane falami Dunaju


Za mną bardzo pracowity czwartkowy dzień. Byłam zaangażowana w sto rzeczy równocześnie i nie zdążyłam pochwalić się Wam moim nowym dziełem. Ciasto powszechnie znane jest pod nazwą Fale Dunaju. U mnie zagościło trochę w innej wersji, ponieważ dodałam do niego owoce, których w porze jesiennej nigdy dość... śliwki i gruszki. Całość wygląda bardzo imponująco oraz smakuje wybornie. Nie jest słodkie dzięki czemu po raz kolejny mogę pozwolić sobie na spory kawałek i nie mieć wyrzutów sumienia. Doskonałym wykończeniem ciasta okazała się także kremówka:) Nic tylko brać dokładkę:)


Składniki:
- 5 jajek
- 30 dag mąki
- 25 dag masła
- 15 dag cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mleka

- 3 gruszki
- 8 śliwek

- 375 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru


Wykonanie:
Możemy zacząć od przygotowania owoców. Gruszki  obieramy i kroimy w kostkę (aby nie ściemniały możemy skropić je sokiem z cytryny), natomiast śliwki pozbawiamy pestek. Następnie zabieramy się do ucierania masła z cukrem, czynność ta trwa dość długo, ponieważ musimy rozdrobnić wszystkie kryształki cukru. Gdy masa będzie już puszysta dodajemy szczyptę soli oraz po jedynym jajku, cały czas mieszając. Proszek do pieczenia łączymy z mąką i stopniowo wsypujemy do masy. Ucieramy całość do uzyskania jednolitego ciasta.


Gdy ciasto jest już gotowe 3/4 całości przekładamy łyżką na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na jasną warstwę wrzucamy śliwki otworami do góry. Do pozostałej części ciasta dodajemy łyżkę mleka i kakao. Dokładnie mieszamy i wlewamy na śliwki wyrównując całe ciasto nożem. Na ciemniej warstwie układamy gruszki (jeśli nie chcemy, aby gruszki poszły na dno ciasta możemy obtoczyć je w mące).
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 st pieczemy przez 40 min (najlepiej przed wyciągnięciem sprawdzić jeszcze ciasto patyczkiem). Po upieczeniu wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.

Ostatnią czynnością jest ubicie śmietany z cukrem pudrem i wyłożenie jej na wierzch ciasta. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki. 









1 komentarz: