środa, 18 września 2013

Zapasy na zimę- buraczki z chili

Sezon na przetwory w pełni. W słoikach lądują owoce, warzywa, grzyby i wszystko, co można w nich upchać. Piwnice oraz spiżarnie pękają w szwach. I w mojej piwnicy słoiki się już nie mieszczą. Oprócz tradycyjnych receptur są też nowości. Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na buraczki z chili.
Od niepamiętnych czasów w moim domu robi się delikatne w smaku buraki doprawione kminkiem i sokiem z cytryny. Ten przepis przechwycony został od mamy chłopaka mojej siostry. Mają one wyrazisty smak, dzięki papryczce i idealnie pasują jako dodatek do jesiennych oraz zimowych potraw mięsnych z sosami.

Składniki:
- 6 kg buraczków
- 6 dużych cebul
- 1 łyżeczka papryki chili
- 1 papryka średniej wielkości
- 1 szkl. octu
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki soli

Wykonanie:
Buraki gotujemy, gdy są miękkie odstawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy i trzemy na drobnym sitku. Kolejno przyrządzamy zalewę z octu, cukru i soli- mieszamy wszystkie składniki w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia. Gotową miksturą zalewamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Do startych buraczków dajemy paprykę drobno pokrojoną w kostkę oraz zalewę z cebulą. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawimy na 15 min. Następnie zapełniamy przygotowane słoiki i układamy do garnka, aby je zagotować. Słoiki gotowałam 30 min od chwili wrzenia.

Z powyższych proporcji wyszło mi 20 słoiczków buraczków wielkości 300 g.


1 komentarz:

  1. Właśnie zapakowałam buraczki do słoików. Wyszły rewelacyjne :)))
    Aga

    OdpowiedzUsuń