piątek, 4 października 2013

Makaron z sosem grzybowym

Dzisiaj po raz pierwszy wybieramy się na mecz hokeja. Zapoznałyśmy się z zasadami, zjadłyśmy pyszny obiad, pozostało tylko ubrać ciepłą kurtę, rękawiczki oraz czapkę i możemy iść na lodowisko.

Składniki:
- 25 dag razowego makaronu
- garść suszonych grzybów
- 1 cebula
- śmietana 30%
- łyżka mąki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwy

Wykonanie:
Zalać grzyby wrzątkiem i odstawić na 10 min. Obrać cebulę i pokroić w drobną kosteczkę. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Namoczone grzybki pokroić i wrzucić razem z cebulą do rondelka. Wlać pół szklanki wody, 2 łyżki oliwy, przyprawić i gotować przez 15 min. Następnie dodać dwie łyżki śmietany oraz 3 łyżki mąki rozpuszczanej w wodzie. Gotowy sos zmieszać z odcedzonym makaronem i posypać koperkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz