środa, 6 listopada 2013

Do śniadania pasta kanapkowa z papryki i fety

Wczorajsza pogoda chyba dobiła nawet największych optymistów. Dawno nie było tak szaro, buro i smutno.... Dzisiaj oczekuję odmiennej aury. Poproszę choćby odrobinę słońca na niebie i dużo uśmiechów wokół. Co do śniadania to proponuję kanapki z własnoręcznie robioną pastą paprykową. Wyszła idealna, z wyrazistym smakiem, a tego mi właśnie potrzeba :)


Składniki: 
- 1/2 czerwonej papryki
- kawałek zielonej papryki
- kawałek białej papryki
- odrobina papryki chilli
- 1/2 opakowania sera feta
- kilka listków świeżej bazylii
- przyprawy: sól, pieprz  indyjski

Wykonanie:
Paprykę kroimy na kawałki i wstawiamy do piekarnika, u mnie mikrofali, na 15 min (temperatura 180 st). 
Po upływie określonego czasu wyciągamy paprykę, przerzucamy do miseczki i nakrywamy szczelnie woreczkiem, tak aby para się nie wydostała. Odstawimy na 10 min. Następnie odkrywamy i obieramy paprykę ze skórki.



Obrane papryki wrzucamy ponownie do miseczki, dodajemy ser, posiekaną bazylię oraz pokrojoną chilli.  Doprawiamy i blenderujemy do uzyskania jednolitej masy (trochę mi to zajęło tj. ok.10 min).



Całość przekładamy do czystej miseczki i dekorujemy listkami bazylii. Pasta jest gotowa do jedzenia od razu po zrobieniu.




2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie domowe smarowidła! Feta i papryka to doskonałe połączenie :)
    Będę zaglądać częściej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. musze sprobowacwiem, że nikt nie lubi zostawiania linków do siebie, ale dzięki temu wszystkie możemy sie odnalężć mybeautyjoy.blogspot.co.uk u mnie kuchnia moda i uroda

    OdpowiedzUsuń