piątek, 29 listopada 2013

Leszcz na szpinaku idealny na piątek

Jest piątek, a jak wiadomo w piątek rządzą albo pierogi albo ryby. A, że w mojej zamrażarce mam zapas ryb to wybór jest prosty. Dziś nadszedł czas na leszcza w szpinaku z cytryną. Prosto, szybko, zdrowo :)

Składniki:
- 2 filety z leszcza
- 1/2 opakowania szpinaku
- 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz

Wykonanie:
Filet przyprawiamy pieprzem cytrynowym, solą i kropimy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na 10 min. W tym czasie dusimy w rondelku szpinak w liściach z 2 łyżkami masła, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i przyprawy według uznania.  Możemy pokusić się o dodanie kilku kostek sera feta, wtedy szpinak uzyska kremowy kolor i będzie łagodniejszy w smaku.
Po wyciągnięciu ryby z lodówki wrzucamy ją na rozgrzaną oliwę i smażymy z dwóch stron (ja nie użyłam żadnej panierki, ale można np. obtoczyć filet w jajku i mące albo bułce tartej). Gotowy szpinak przekładamy na talerz na nim układamy filety i dekorujemy cytryną.




2 komentarze:

  1. Hej. Dziś o północy mija termin zgłoszeń do akcji mikołajkowej. Jeżeli chcesz wziąć w niej udział proszę o maila na mikołajkową skrzynkę mailową. Koniecznie z napisaniem kilku słów o sobie. Szczegóły http://poziomkowyelinownik.blogspot.com/2013/11/blogowe-mikoajki-2013-r-ogaszam-nabor.html?showComment=1385760757141#c566215948349834892

    OdpowiedzUsuń