sobota, 23 listopada 2013

Najlepsze do kawy jabłka pod kruszonką

Znacie ten stan kiedy coś Wam się chce, ale nie wiecie co!? Po raz setny okrążyłam kuchnię z myślą o pysznym deserze do kawy. Przejrzałam wszystkie szafki i lodówkę, aż tu wpadły mi w oczy jabłka. Wystarczyło 20 min i jest :)

 

Składniki:
- 5 jabłek
-3 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1/3 kostki masła
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru

Wykonanie:
Zaczynamy od obrania i starcia na "grubym oczku" tarki jabłek. Kolejno zabieramy się za ciasto kruche. Łączymy jajko, masło, mąkę i cukier w większym naczyniu i mieszamy do powstania ciasta. 2/3 ciasta wykładamy dno naczynia żaroodpornego i wkładamy do mikrofalówki. Włączając funkcję piekarnika pieczemy w temperaturze 150 st przez 5 min. Na upieczone ciasto kładziemy warstwowo starte jabłka posypując je cynamonem i cukrem. Na całość wrzucamy kawałki pozostałego ciasta i wkładamy do mikrofali (nie przykrywamy naczynia, bo jabłka nam się zagotują) na 10 min, temperatura 180 st.



4 komentarze:

  1. Uwielbiam,smakowicie Ci wyszło,pyszny deser,pozdrawiam ciepło. (nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sprawdzone rozwiązania są często najlepsze, na pewno były pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, to ja się wpraszam na kawę :D Smakowitości!

    OdpowiedzUsuń