czwartek, 13 lutego 2014

Pierogi prosto na talerz

Wczoraj był dzień klejenia pierogów. A że pierogi danie iście studenckie i u każdego studenta w zamrażarce znajdzie się kilka woreczków trzeba było ich zrobić wystarczająco dużo, coby zasiliły mnie w Krakowie, kiedy przyjdą dni kryzysu twórczego w kuchni. Oczywiście zrobiłyśmy z mamą dwa rodzaje: tradycyjne ruskie i dodatkowo z mięskiem mielonym i kiszoną kapusta z grzybami.
Najlepsze w pierogach jest to, że świetnie smakują od razu po ugotowaniu, ale wyśmienite też są po ogrzaniu na patelni następnego dnia, także obiad dzisiaj z głowy :P

Składniki: (ciasto na ponad 100 sztuk pierogów)
- 1 kg mąki krupczatki
- 1 płaska łyżka soli
- 1/2 l mleka
- 1/2 szkl wody
- 1 jajko
- przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka)
- 4 łyżki oleju

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski dodajemy sól i jajko i mieszamy. Zagotowane mleko i wodę  (ale nie wrzące) łączymy razem i powoli wlewamy do mąki cały czas mieszając łyżką. Jeśli zauważymy, że ciasto przyjmie więcej płynu to dolewamy wody. Po ostygnięciu zabieramy się do ugniatania ciasta ręką. Dodajemy przyprawy. Na koniec, kiedy ciasto będzie już miało odpowiednią konsystencję wlewamy olej i jeszcze raz ugniatamy ciasto. Dodanie oleju ułatwi nam lepienie pierogów. Gotowe ciasto dzielimy na części i wkładamy do woreczka, żeby nie wyschło.


Składniki na farsz (ruskie):
- 8 dużych ziemniaków
- 40 dag sera białego chudego
- 1/2 cebuli
- 3 łyżki oleju
- przyprawy (sol, pieprz, papryka słodka)

Wykonanie:
Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanej patelni. Po ugotowaniu odstawiamy ziemniaki na chwilę, aby ostygły, następnie dodajemy ser biały, olej, przyprawy oraz cebulkę i ugniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków.


Składniki na farsz:
- 40 dag mięsa mielonego
- 30 dag kapusty kiszonej
- 6 dużych pieczarek
- 1/2 cebuli
- przyprawy

Wykonanie:
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to warto ją przepłukać wodą i odcisnąć ciecz. Mięsko mielone wrzucamy na rozgrzaną patelnię razem z cebulką. Smażymy je ok 10 min. Następnie łączymy z kapustą. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Wyciągamy maszynkę do mielenia i mielimy kapustę z mięsem oraz pieczarki. Mieszamy wszystko razem i wrzucamy ponownie na patelnię. Wszystko razem podsmażamy ok. 10 min.


Pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie do momentu aż wszystkie wypłyną na wierzch. Następnie wyrzucamy je z miski na stolnicę lub duży talerz, żeby wystygły i nie posklejały się.




1 komentarz: