środa, 23 kwietnia 2014

Deser na szybko- kruche babeczki z owocami

Niezastąpione kilka dni temu w moim domu okazały się spody do kruchych babeczek, które upiekłam jakieś 2 tygodnie temu i schowałam do półki. Dzięki nim na stole w mgnieniu oka pojawiły się owocowe łakocie. Oczywiście takie spody można kupić w sklepie, ale ja polecam poświecić niecałą godzinę i zrobić je samemu. Przepis znajdziecie TUTAJ. Naprawdę warto upiec ich więcej i mieć w zapasie schowane w pudełeczku  z napisem "użyć w nagłych wypadkach"!:)


Składniki:
- 1 banan
- 1 kiwi
- 2 połówki brzoskwini z puszki
- 1 szklanka borówek amerykańskich
- 1/3 opakowania serka mascarpone

Dodatkowo:
- kilka borówek do dekoracji
- kilka listków mięty

Wykonanie:
I wersja: 
Mieszamy borówki z serkiem mascarpone, krem wkładamy do lodówki na 10 min, a następnie wypełniamy kruche spody babeczek. Całość dekorujemy owocami i miętą.
II wersja: 
Owoce kroimy w kostkę i wrzucamy do spodów babeczek. 






5 komentarzy:

  1. Mniam, pysznie, owocowo wypełnione! Cieszą oko! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na schowanie upieczonych babeczek. Tak zrobię, bo potem szybko można przygotować resztę. Tak jak Ty zrobiłaś. Pyszny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przypomniałaś mi, że można spody do babeczek zrobić wcześniej i przechowywać do momentu aż się przydadzą. Rany tak robiła moja babcia - miała nawet specjalna puszkę do ich przechowywania ustawiana wysoko, żeby dzieci nie miały łatwego do niej dostępu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne Twoje babeczki i taki pyszny wybór :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne takie świeżutkie:)

    OdpowiedzUsuń