środa, 1 stycznia 2014

Noworoczny jagodowo- śmietankowy tort

Nowy Rok nadszedł :) A z nim nowe plany, nowe nadzieje, nowe postanowienia. W moi przypadku można powiedzieć nic nowego, ale mam nadzieję, że plany choć nie nowe, nadzieje nie pierwszej świeżości to jednak się spełnią. Postanowień nie robię, zobaczę co przyniesie mi każdy następny dzień. Ubiegły rok powitany został stwierdzeniem "To będzie dobry rok". Obecny rok będzie lepszy!!!
Jest takie stwierdzenie, że "Jak na Nowy Rok, tak cały Rok". Idą tym tropem postanowiłam uroczyście go rozpocząć, coby przynosił on same przyjemności oraz słodkości i przygotowałam tort noworoczny. Jagodowo, śmietankowo, kawowo, czekoladowy z owocami granatu :) Dla każdego coś dobrego!


Składniki na biszkopta:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
-  1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szkalnki octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Wykonanie:
Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem i odstawiamy do wyrośnięcia. Białka ubijamy z solą, gdy uzyskają konsystencję sztywnej piany dodajemy po łyżce cukru cały czas mieszając. Następnie do większej miski przesiewamy mąki i stopniowo (po łyżce) dodajemy do białek. Wlewamy olej oraz masę z żółtek. Wszystko mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy na tortownicę (natłuszczoną i wysypaną bułką tartą). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 min w temperaturze 180 st. Najlepiej przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika sprawdzić je patyczkiem. Tortownicę stawiamy pionowo (możemy podeprzeć ją garnkiem, tak aby środek nie opadł i ciasto odparowała). Zimne ciasto przecinamy dwukrotnie. 



Składniki do przekładania:
- 1/2 słoiczka jagód (0,5l)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 kartonik śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie serka mascarpone
- kilka kropel aromatu z wanilii
- tabliczka białej czekolady
- 1/2  granatu

Wykonanie:
Jagody zagotowujemy w garnuszku i wlewamy do nich rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia, ale uważamy aby nie stężały. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Białą czekoladę rozpuszczamy z kąpieli wodnej. Rozpuszczoną, ale nie gorącą wlewamy do miski z serkiem mascarpone i mieszamy mikserem. 

Wykonanie tortu:
Na pierwszy krążek kładziemy jagody. Czekamy aż stężeją następnie wykładamy część masy czekoladowej. Możemy powrzucać na nią kilka jagód jeśli nie zużyliśmy wszystkich do przygotowania frużeliny. Przykrywamy drugim krążkiem, na który wykładamy całą bitą śmietanę. Zakrywamy całość i wykańczamy tort pozostałą częścią masy czekoladowej. Do dekoracji wykorzystujemy owoce granatu.


 




2 komentarze:

  1. Taki wielosmakowy tort to świetny pomysł na rozpoczęcie nowego roku :)
    Jeszcze raz wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Boski ten tort, tyle w nim pyszności...
    Spełnienia nadziei :)

    OdpowiedzUsuń