poniedziałek, 24 marca 2014

Na dobry początek tygodnia- pełnoziarniste tartaletki jajeczne z boczkiem

"Jak dobrze wstać skoro świt..." W rytm tej piosenki podążyłam do kuchni przyszykować śniadanie dla moich bliskich. Co takiego im zaserwuję??? Dziś tartaletki z pełnoziarnistej mąki z pieczonym boczkiem, cebulką, jajkami  oraz szczypiorkiem do tego sałatka ze świeżych warzyw i szklanka soku Tymbark. Po takim poranku śmiało możemy ruszać na podbój świata w nowym tygodniu:)


Składniki na 6 tartaletek:
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g masła 
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki wody

Składniki na nadzienie:
- 6 jajek
- 15 plastrów boczku
- 1 opakowanie serka topionego śmietankowego (100 g)
- przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)
- 1 cebula czerwona
- szczypiorek 

Sałatka ze świeżych warzyw:
- 1/2 pomidora
- 1/4 ogórka
- 1/4 papryki
- 3 łyżki kukurydzy 
- 4 liście sałaty
- 1 łyżka oliwy 
- sól, pieprz



Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta: mąkę, masło, sól i wodę mieszamy razem. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką i wycinamy koła (odmierzone od foremek). Plastry boczek kroimy na 4 części układamy na papierze do pieczenia i razem z gotowymi tartaletkami wkładamy do rozgrzanego  piekarnika. Tartaletki pieczemy 15-17 min w temperaturze 170 st. Pamiętamy, aby boczek wyciągnąć po upływie ok. 10 min!
Jajka wbijamy do miski dokładnie mieszamy razem z serkiem topionym, posiekanym szczypiorkiem i przyprawiamy do smaku. Cebulkę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanej patelni. 


 Do upieczonych tartaletek  wrzucamy cebulkę oraz kawałeczki upieczonego boczku i zalewamy masą jajeczną, Wkładamy do piekarnika na 13-15 min.
Po wyciągnięciu wykładamy tartaletki na talerz i podajemy z warzywami ( zmieszane w misce pokrojony
pomidor, ogórek, papryka i kukurydza z oliwą i przyprawami) podanymi na liściach sałaty.




Śniadanie TYMBARK


1 komentarz: