Chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pyszne czekoladowe ciasto. Ozdobione owocami świetnie spisuje się jako niedzielny deser, ale także spokojnie można je zabrać do pojemniczka na plaże. Ciasto nie wysycha, więc możemy je potrzymać je kilka dni w lodówce.
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka miodu
- 2 małe jajka
- 1 szklanka kwaśnego mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- kiwi
- nektarynka
- gałązka winogrona
- 330 ml śmietany 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
Wykonanie:
Zmiksować cukier i jajka, następnie dodać kwaśne mleko i olej. Suche składniki (mąka, kakao i sodę) zmieszać razem i stopniowo dodawać do przygotowanej poprzednio masy. Całość wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę i piec w temperaturze 180 st przez 35-40 min.
Na wystudzone ciasto wykładamy bitą śmietanę (kremówkę ubitą z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną) i układamy owoce.
Takie oto słodkości otrzymała ode mnie Ewelina, której jeszcze raz życzę wszystkiego najlepszego z okazji kolejnych urodzin:)
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka miodu
- 2 małe jajka
- 1 szklanka kwaśnego mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- kiwi
- nektarynka
- gałązka winogrona
- 330 ml śmietany 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
Wykonanie:
Zmiksować cukier i jajka, następnie dodać kwaśne mleko i olej. Suche składniki (mąka, kakao i sodę) zmieszać razem i stopniowo dodawać do przygotowanej poprzednio masy. Całość wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę i piec w temperaturze 180 st przez 35-40 min.
Na wystudzone ciasto wykładamy bitą śmietanę (kremówkę ubitą z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną) i układamy owoce.
Takie oto słodkości otrzymała ode mnie Ewelina, której jeszcze raz życzę wszystkiego najlepszego z okazji kolejnych urodzin:)
piękne serducho:)
OdpowiedzUsuń