sobota, 22 marca 2014

Słoneczny podwieczorek : truskowkowo- kokosowe babeczki łasuchów

Dzisiaj w odwiedziny wpada moja kuzynka. A chyba każdy wie, że tam gdzie spotykają się przynajmniej 2 kobiety nie może zabraknąć trzech podstawowych rzeczy: kawy, plotek i małego co nieco :) Podążając tym tropem postanowiłam przyszykować coś specjalnego- kruche babeczki truskawkowo- kokosowe oprószone prażonymi migdałami. Deser prosty w wykonaniu, co prawda trochę czasochłonny, ale warto się pokusić.
 PS. Na pewno zostanie kilka sztuk do niedzielnej kawy!


Składniki na spody babeczek (25 sztuk):
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 50 g drobnego cukru 
- szczypta soli
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka kakao

Składniki na nadzienie:
- 300 g serka naturalnego
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżek wiórek kokosowych
- 350 g truskawek 
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
-* 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki migdałów w płatkach

* dodajemy tylko w sytuacje kiedy mus nie chce stężeć

Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego, z którego wykonamy spody babeczek. Połowa babeczek będzie kakaowa, więc składniki dzielimy na pół. Wysypujemy je na stolnicę dodając do jednej części kakao. Mieszamy składniki, aż uzyskamy pożądaną konsystencję ciasta. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 min. 
Po wychłodzeniu ciasta wałkujemy je na grubość ok.4 mm. Wykładamy ciastem foremki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st na 30 min. Po upieczeniu wyciągamy babeczki z foremek i odstawiamy do wystygnięcia.







Teraz czas na nadzienie. Możemy zacząć od przygotowania owocowego musu. Do wysokiego naczynia przesypujemy umyte truskawki (zostawiamy kilka sztuk do dekoracji) i blenderujemy. Następnie przygotowujemy truskawkową galaretkę rozpuszczają ją w 1 szklance wrzątku, po wystudzeniu łączymy z musem truskawkowym i czekamy aż owocowy mus stężeje. Jeśli mus nie chce stężeć możemy rozpuścić 1 łyżkę żelatyny we wrzątku i wlać ją do podgrzanego musu.
Serek natomiast mieszamy z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Migdały prażymy na suchej, rozgrzanej patelni.

Ostatnią czynnością jest przygotowanie babeczek. Na upieczone kruche spody nakładamy po łyżce truskawkowego musu, następnie serek kokosowy i dekorujemy pokrojonymi w kostkę truskawkami oraz uprażonymi migdałami. 






3 komentarze:

  1. Pyszny deser dla łasuchów. To jest dla mnie, bo jestem łasuchem. Jeśli jakaś babeczka została, to poproszę o jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Małe pyszne babeczki i podejrzewam, że na jednej ciężko poprzestać :)

    OdpowiedzUsuń